Coronablog dinsdag: Lange rijen bij heropende IKEA-winkels, winkelstraat weer iets drukker

Coronablog dinsdag: Lange rijen bij heropende IKEA-winkels, winkelstraat weer iets drukker

In dit blog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tips zijn welkom op redactie@retailtrends.nl.

16.30 We sluiten dit blog. Tot later.

13.30 'Winkelstraten weer iets drukker geworden'
Het was vorige week weer iets drukker (22,8 procent) in de winkelstraten dan de week daarvoor. Dat meldt Bureau RMC. Toch was er sprake van een daling in drukte van 74,2 procent ten opzichte van diezelfde week een jaar eerder. Op Koningsdag was het 84,1 procent rustiger dan op 27 april vorig jaar. In de meeste steden was het die maandag ook rustiger dan een week eerder, waarschijnlijk door de oproep om op de feestdag zoveel mogelijk thuis te blijven. 

Afbeelding: Drukte in de winkelstraat, RMC

12.00 Lange rijen bij heropende IKEA-winkels
Een paar uur na de heropening van de IKEA-winkel in Haarlem staan er al hordes mensen voor de ingang te wachten, schrijft De Telegraaf. Het bedrijf heeft verschillende veiligheidsmaatregelen getroffen en laat maar een bepaald aantal klanten tegelijk binnen, in groepjes van maximaal twee personen. Ook bij de winkel in Barendrecht is het druk, meldt RTV Rijnmond. Alle Nederlandse filialen van het Zweedse bedrijf zijn sinds vandaag weer geopend. 

11.00 'Omzet webshops fors gestegen'
De omzet van webshops ligt na de uitbraak van het coronavirus in Nederland ruim zestig procent hoger ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Thuiswinkel.org. In week 16 (de week van 13 april) bereikte de online omzetstijging ten opzichte van 2019 een piek van 72 procent. De stijgingen van online bestedingen hebben betrekking op de sectoren IT en telecom, doe-het-zelf en tuin, elektronica, persoonlijke verzorging en mode.

09.30 De Bijenkorf gaat woensdag weer open
De Bijenkorf gaat deze woensdag weer open. De warenhuisketen besloot 17 maart alle zeven winkels te sluiten wegens het coronavirus. Er zijn inmiddels diverse veiligheidsmaatregelen genomen. Zo wordt een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd toegelaten, zien medewerkers erop toe dat er anderhalve meter afstand worden gehouden en zijn er beschermende materialen bij onder meer de kassa's en op de roltrappen aangebracht. Op diverse plekken in de winkel staat een desinfecterend middel voor de handen. Klanten wordt gevraagd liefst in hun eentje te komen. Ook zijn de wc's en het restaurant gesloten en klanten kunnen zich op de cosmetica-afdeling niet laten opmaken.

09.00 NVP kritisch op Action en Hunkemöller
De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) is kritisch op de investeerders achter Action en Hunkemöller. Dat schrijft het FD. De lobbyclub van private equity vindt dat de winkelketens de gevolgen van de coronacrisis te veel op anderen afwentelen. Action verlengde vorige maand eenzijdig de betalingstermijn van zestig naar negentig dagen, ter compensatie van de omzetdaling door de coronacrisis, en Hunkemöller besloot helemaal geen huur meer te betalen. Het gedrag van Action en Hunkemöller tijdens de crisis doet de wankele reputatie van private equity geen goed. Volgens de NVP moet de branche ‘zich als geen ander netjes gedragen’. Lees ook: Hoe terecht is het slechte imago van private equity?

Reacties 1


Reinder Koornstra 28 apr, 10:42

De Privat Equity verhalen klonken heel leuk in een periode dat de economie, ook op microniveau, sterk aantrok, en bedrijven problemen hadden dat tempo bij te houden! Maar helaas werd bewaarheid wat ik al vreesde: Nu ‘de markt’ tegen zit, letten deze financiers, nét als alle andere financiële instellingen, alleen nog maar op de eigen belangen en blijken hun brochures hun hoogdruk glans verloren te hebben! Hun beschermelingen blijven zieltogend achter!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!