Sprinkhanen die de boel opeten. Roofdieren. Geldwolven. Barbaren. Met private equity haal je de duivel in huis, aldus media en politiek. Kijk maar naar V&D, want: omgevallen. Of wat dacht je van HEMA, want: gigantische schuldenlast. Maar hoe terecht is dat imago?


"Het is een ingewikkelde sector. En private equity klinkt Amerikaans. Dan is een onderbuikgevoel al snel gevormd”, zegt plaatsvervangend directeur Marc van Voorst tot Voorst van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP). Hij beseft dat de term private equity inmiddels is ingeburgerd, maar hij zou het liefst zien dat-ie niet meer gebruikt wordt. “Puur omdat het een negatieve connotatie heeft. Participatiemaatschappij dekt eigenlijk precies de lading. Je participeert met geld, kennis en ervaring. Niet alleen met geld.”


“Onbekend maakt onbemind”, zegt Arjan Minnigh. Hij begeleidt voor ING retailbedrijven bij fusies en overnames. “Ten tweede: slechte voorbeelden springen vaak meer in het oog dan de dingen die heel goed zijn gegaan.” Maar bij slechte voorbeelden van investeerders in...