Coronablog maandag: Winkelstraten grote steden worden snel drukker, restaurants Vapiano failliet

Coronablog maandag: Winkelstraten grote steden worden snel drukker, restaurants Vapiano failliet

In dit blog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tips zijn welkom op redactie@retailtrends.nl.

De hoofdpunten:

  • Retailers en gemeenten pakken winkeldrukte aan
  • Nederlandse restaurants Vapiano failliet
  • Vastgoedgigant eist heropening van winkels in Hoog Catharijne
  • Alle winkels Pearle en Eye Wish weer open
  • Winkelstraten grote steden worden snel drukker

16.30 we sluiten het coronablog. Tot later.

16.15 Nederlandse restaurants Vapiano failliet
De Nederlandse restaurants van pastaketen Vapiano zijn failliet verklaard. Rechtbank Gelderland sprak het faillissement uit over VAP Nederland B.V., dat tien restaurants in Nederland heeft. Eerder werd al uitstel van betaling verleend. Het Duitse moederbedrijf verkeert al lange tijd in financiële problemen. Vanwege het coronavirus zag Vapiano de omzet nog drastischer dalen en lukte het niet meer om salarissen en huur op te hoesten. In Eindhoven zit ook een restaurant van Vapiano, maar dat komt niet op de lijst van de rechtbank voor.

14.40 Winkelstraten grote steden worden snel drukkerno
Waar de winkelstraten in de grote steden eerst relatief de meeste bezoekers verloren, laten zij nu absoluut en relatief de snelste toename zien. Dat meldt Bureau RMC. Zo waren er in de Kalverstraat in Amsterdam vorige week veertig procent meer passanten dan in de week ervoor. De Beurstraverse in Rotterdam laat een toename zien van dertig procent. Vergeleken met vorig jaar is het in de winkelstraten in de grote steden tachtig procent rustiger.

14.15 Retailers en gemeenten pakken winkeldrukte aan
Brancheorganisatie voor non-foodwinkels INretail en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) leggen de laatste hand aan een protocol voor veilige winkelgebieden. Nog deze week wordt het gepresenteerd. Vooral de laatste twee weekenden was het in diverse stadscentra erg druk. "We kunnen met z'n allen niet alleen veiliger, maar ook slimmer winkelen", zegt INretail. De brancheorganisatie roept consumenten op de hele week te gebruiken voor winkelen. Via een advertentie in landelijke en regionale dagbladen wordt kopen op rustige momenten gestimuleerd. "Weekendpieken willen we vermijden."

11.30 Meer vestigingen La Place open
Dinsdag gaan nog eens vier vestigingen van La Place open voor take away. Het gaat om de zaken in Harderwijk, Rotterdam Alexandrium, Apeldoorn de Somp en Eindhoven Heuvelgalerie. Daarmee komt het aantal op negen.

10.45 'Action te haastig met verlenging betalingstermijn'
Het besluit van Action vorige maand om de betalingstermijn aan leveranciers eenzijdig te verlengen, is te haastig genomen. Dat zei Action-topman Sander van der Laan tegen BNR. Door de corona-maatregelen daalde de omzet van de koopjesketen dramatisch. Action verlengde de betalingstermijn daarop van zestig naar negentig dagen. Dat kwam Action op veel kritiek te staan. Volgens Van der Laan is dat besluit te snel genomen en is het niet op goede wijze gecommuniceerd. Drie weken later is dat dan ook, volgens afspraak, weer teruggedraaid.

10.30 Alle winkels Pearle en Eye Wish weer open
Alle winkels van Pearle en Eye Wish zijn vanaf vandaag weer open. In sommige winkels worden ook weer oogmetingen gedaan.

10.15 'Afstand houden in distributiecentra onmogelijk'
Afstand houden in distributiecentra van online supermarkten is onmogelijk, stellen Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, De Groene Amsterdammer en VPRO-radioprogramma Argos. Een uitbraak van besmetting in de distributiecentra 'is een kwestie van tijd', zegt viroloog Bert Niesters van het UMC Groningen na bestudering van door arbeidsmigranten aangeleverde foto's en filmpjes over hun werkomstandigheden. "Deze omstandigheden geven infectieziektes zoals corona een geweldige kans om toe te slaan." Jumbo en Albert Heijn zeggen dat ze maatregelen hebben genomen waardoor er wel voldoende afstand kan worden genomen.

9.00 Pakketomzet PostNL stijgt door corona
De omzet die PostNL uit de levering van pakketten haalt, is vanwege de coronacrisis flink toegenomen. Was die in het eerste kwartaal van 2019 nog goed voor 398 miljoen, in dezelfde periode van dit jaar is dat bedrag opgelopen naar 414 miljoen euro; een stijging van zestien miljoen.

8.30 Vastgoedgigant eist heropening van winkels in Hoog Catharijne
Vastgoedeigenaar Klépierre heeft huurders in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne gedwongen hun winkeldeuren te heropenen, mits er geen verbod geldt. Klépierre benadrukt daarnaast dat winkeliers geen recht hebben om huurverplichtingen eenzijdig gedeeltelijk na te komen. Dit blijkt uit een brief die in handen is van De Financiële Telegraaf. De brief zou ook naar huurders in winkelcentra in Almere en Rotterdam zijn verstuurd. Tientallen winkeliers zouden inmiddels gehoor hebben gegeven aan het verzoek van Klépierre.

8.15 Detailhandel wil eenduidig beleid tegen winkeldrukte
Detailhandel Nederland wil dat de winkeldrukte beter wordt gereguleerd. De brancheorganisatie wil daarover in gesprek met de veiligheidsregio's, schrijft De Telegraaf. In divere grote steden was het afgelopen weekend enorm druk. In Tilburg en Den Bosch dreigde de situatie onbeheersbaar te worden. De Tilburgse burgemeester Theo Weterings riep net als vorige week zaterdag mensen op vanwege de drukte niet meer naar het centrum te komen.

Foto boven: archief

Lees hier het coronablog van vrijdag.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!