In dit blog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tips zijn welkom op redactie@retailtrends.nl.

16.30 We sluiten het blog. Tot later.

15.30 RTL biedt mkb gratis zendtijd
'Nederland gaat weer open'. Onder die noemer biedt RTL vanaf maandag 11 mei gratis zendtijd aan kleine tot middelgrote ondernemingen. Het reclameblok wordt dagelijks uitgezonden tussen 18.00 uur en 00.00 uur bij RTL 4 en tussen 19.30 uur en 23.00 uur bij RTL 5, RTL 7, RTL 8 en RTL Z. Via een promo die maandagavond voor het eerst wordt uitgezonden, worden ondernemers opgeroepen hun reclameboodschap in te zenden. Vanaf dat moment zijn op een actiepagina ook de voorwaarden te vinden.

14.00 Den Bosch: extra maatregelen tegen winkeldrukte
Den Bosch gaat komend weekend nog een stapje verder in de maatregelen om de drukte in de binnenstad te reguleren, meldt Omroep Brabant. Vorig weekend werd er al geëxperimenteerd met het invoeren van eenrichtingsverkeer. Zaterdag en zondag worden de loopstromen in de hoofdwinkelstraten van elkaar gescheiden met borden en markeringen op de grond. Ook komen er afscheidingen tussen kramen op de warenmarkt en worden gastheren en gastvrouwen ingezet.

12.45 Arnhemse ondernemers slaan handen ineen
Ondernemers in de Arnhemse binnenstad slaan de handen ineen. Zo wordt de gratis thuisbezorgservice verlengd en uitgebreid met het Modekwartier en het Spijkerkwartier. De binnenstad wordt aangekleed met opvallende 'coronabestendige' boodschappen en T-shirts.

11.15 Topman LVMH 28 miljard euro armer
Bestuursvoorzitter en ceo Bernard Arnault van luxeconcern LVMH heeft zijn vermogen door de coronacrisis flink zien slinken. Hij is volgens de miljardairslijst van persbureau Bloomberg zo'n 28 miljard euro kwijtgeraakt doordat de beurswaarde van het concern (Louis Vuitton en Christian Dior) met negentien procent is gedaald. Zijn vermogen zou nu 77 miljard bedragen. Daarmee is hij nu de op drie na rijkste man ter wereld. Jeff Bezos van Amazon staat bovenaan. Hij profiteert van de crisis en kreeg er juist zo'n 28 miljard bij.

10.00 Decathlon doneert deel omzet aan sportclubs
Decathlon doneert in Nederland een deel van de omzet aan sportclubs. "Omdat we in deze tijden graag een steentje willen bijdragen aan sportaanbieders in zwaar weer." Tien procent van het aankoopbedrag gaat naar de clubs als gebruik wordt gemaakt van een affiliate-link.

9.30 FNV wil vijf procent meer loon voor supermarktpersoneel
Tienduizenden supermarktwerknemers profiteren niet van de winst die de branche maakt door de coronacrisis. Dat moet anders, volgens de vakbonden. De FNV eist daarom een structurele loonsverhoging van vijf procent. "Het kan niet zo zijn dat bedrijven als Ahold, maar ook Lidl en Aldi dikke winsten maken, terwijl de werknemers daar niks van terug zien", zegt FNV-bestuurder Mari Martens tegen De Telegraaf. Ahold-topman Frans Muller ziet een bonus vooralsnog niet zitten. "We hebben arbeidsvoorwaarden in de Nederlandse markt die minimaal marktconform zijn", zegt hij. Eerst maar eens de rest van het jaar afwachten, is zijn insteek.

9.00 Hoogste omzet onlinesupermarkten sinds begin coronacrisis
De omzet van onlinesupermarkten steeg vorige week naar 36,7 miljoen euro. Dat is het beste resultaat sinds het begin van de coronamaatregelen, meldt onderzoeksbureau IRI. De omzet viel twee miljoen euro hoger uit dan een week eerder en was zelfs een miljoen meer dan de week van Pasen. "De capaciteitsuitbreidingen werpen hun vruchten af", zegt onderzoekster Sjanny van Beekveld.

8.30 Overbruggingskrediet moet kleine bedrijven door coronacrisis loodsen
Om kleine bedrijven door de coronacrisis te loodsen, komt het kabinet met een extra overbruggingskrediet. Er is 750 miljoen euro beschikbaar. De ondernemers kunnen een lening aanvragen van minimaal tienduizend en maximaal vijftigduizend euro. De regeling staat open voor bedrijven die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren en die een omzet hebben van minimaal vijftigduizend euro. De leningen zullen worden verstrekt door de banken. INretrail, de brancheorganisatie voor non-foodwinkels, is tot nu toe zeer kritisch op de banken. Directeur Jan Meerman vindt dat ze veel te star zijn bij de verlening van kredieten.

Lees hier het coronablog van donderdag.