Bol.com stopt met de verkoop van boeken die haatdragende boodschappen bevatten, zoals antisemitisme of homohaat. Dat meldt het AD. De webwinkel kwam eerder in opspraak nadat diezelfde nieuwssite ontdekte dat er meerdere werken van een beruchte nazileider werden aangeboden.

Als reactie op de kritiek liet bol.com eerder nog weten niet te willen censureren en dat het de keuze aan de klant wilde laten. Daar komt het bedrijf nu op terug. “Wij willen als organisatie geen platform meer bieden aan dergelijke boeken”, zegt de woordvoerder. ”Dit betekent dat we bij hoge uitzondering kunnen besluiten bepaalde boeken niet meer te verkopen.”

Bol.com zegt voor zijn besluit ‘meerdere gespecialiseerde partijen’ te hebben geraadpleegd. In maart haalde de webwinkel al een aantal controversiële boeken tijdelijk uit het assortiment, nadat Federatief Joods Nederland (FJN) aangifte deed tegen de webwinkel wegens ‘het aanbieden en verspreiden van honderden extreemrechtse en antisemitische boeken’. Minister Grapperhaus gaf het Openbaar Ministerie de taak om bol.com te onderzoeken op strafbare feiten. Dat onderzoek is nog in gang.