Audax heeft ceo Casper de Nooijer per direct op non-actief gesteld. Aanleiding is een conflict over de te voeren strategie tijdens de coronacrisis.

Door de coronacrisis verloren de winkels van Audax, waaronder Bruna, AKO en Marskramer, veel omzet. Daarom moest de strategie van uitbreiding van het assortiment en schaalvergroting worden herzien, vinden de aandeelhouders. "We zien de voordelen van schaalvergroting maar sturen momenteel, mede door de invloed van de coronacrisis onder moeilijke omstandigheden, op beheerste groei", aldus grootaandeelhouder Hubert de Leeuw.

De Nooijer stond sinds februari vorig jaar aan het roer bij Audax. De Leeuw, lid van de oprichtersfamilie, neemt zijn taken voorlopig over. Opvallend genoeg verving De Nooijer juist De Leeuw begin dit jaar nog als bestuursvoorzitter.

Audax is van oorsprong een mediabedrijf, maar maakte de afgelopen jaren een opmerkelijke groei in retail door. Na jaren alleen de AKO-winkels te hebben kwam daar in 2018 The Read Shop bij. Vorig jaar sloeg het concern grote slagen met de overname van achtereenvolgens Marskramer en Bruna.