Een mondkapjesplicht in alle winkels werkt beter dan een dringend advies om mondkapjes te dragen. Dat zegt directeur Jan Meerman van branchevereniging INretail.

Het is volgens Meerman niet aan ondernemers om klanten te weren. "Wij gaan geen mensen weigeren", zegt hij tegen het AD. "Ook niet bij de deur. Door het advies van het kabinet om in winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag mondkapjes te dragen, ontstaat willekeur. De ene winkelier zal er streng op handhaven, de ander juist weer niet."

Volgens Meerman snappen klanten er zo niets meer van en leidt het alleen maar tot discussies. Een mondkapjesplicht is in elk geval duidelijk, zegt hij. "In het buitenland werkt het ook."

De Bijenkorf gaat klanten in zijn warenhuizen in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam verplichten een mondkapje te dragen. Speciaal daarvoor aangestelde veiligheidscoördinatoren zien hier bij de deur op toe, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Bezoekers die geen mondkapje bij zich hebben, krijgen er dan gratis eentje uitgereikt. Ketens als HEMA en Blokker stellen mondkapjes niet verplicht. Ook de supermarktbranche laat klanten die geen mondkapje dragen gewoon binnen.