Libris weert voortaan complotboeken, zoals die over QAnon, uit zijn webshop. Dat heeft de keten besloten na vragen van NRC

Op de website van de boekwinkelketen werden meerdere titels aangeboden waarin de complottheorie QAnon wordt verspreid. “Dit is foute boel”, reageerde inkoper Jan Peter Prenger tegenover de krant, waarna besloten werd de boeken voortaan te weren. Volgens Prenger kan de complotbeweging, waarvan de volgers geloven in een schaduwregering die onder meer kinderen misbruikt, ‘aanzetten tot gevaarlijke situaties’.

In tegenstelling tot Libris laat Audax weten dat het juist geen boeken wil weren. “Het is de vrijheid van onze klanten om zelf een mening te vormen over de inhoud van boeken.” Dochterbedrijven Bruna en AKO lagen in oktober nog onder vuur wegens de verkoop van complottijdschrift Gezond Verstand.

Bol.com besloot eerder al om boeken met complottheorieën offline te halen. Het gaat inmiddels om honderden titels die door het interne ‘kwaliteitsteam’ en onafhankelijke experts worden onderzocht.