Investeringsmaatschappij Parcom en Jumbo-familie Van Eerd hebben HEMA bijna binnen. In grote lijnen hebben de kopers de financiering met ING, ABN Amro en Rabobank rond, meldt het FD.

In eerste instantie is gevraagd om een lening van 300 miljoen euro. Deze is verlaagd naar 200 miljoen euro. Het wachten is nu nog op een akkoord van de risico-afdelingen van het bankentrio, die met een week binnen moet zijn - dan is de deadline van de overname.

Parcom en Van Eerd hadden gehoopt op staatssteun voor de overname, maar dat is niet gelukt. Wel hopen de drie banken staatsgarantie te krijgen voor een aanvullende kredietlijn aan HEMA voor werkkapitaal van tachtig tot honderd miljoen euro. 

Het geld van de banken willen de nieuwe HEMA-eigenaren gebruiken om 300 miljoen euro aan obligaties af te lossen. Nu er bij de banken slechts ruimte is voor een lening van 200 miljoen euro, komt het aflossen van die obligaties niet in het gedrang, zeggen betrokkenen. De kopers zouden 'in eerste instantie iets ruimer gevraagd en gerekend hebben' dan noodzakelijk.

Parcom en Van Eerd hebben 150 miljoen euro aan eigen vermogen in het bedrijf gestoken. Mede door de schuldsanering en het herfinancieren van de dure obligaties dalen de rentelasten van HEMA van vijftig miljoen euro per jaar naar tien miljoen. Met dat plan hebben de kopers de banken weten te overtuigen dat HEMA zo door de crisis komt.