Verwarring onder winkeliers: wel of niet essentieel?

Verwarring onder winkeliers: wel of niet essentieel?

De verplichte sluiting van niet-essentiële winkels leidt tot veel verwarring onder winkeliers. Dat zegt Jan Meerman, directeur van branchevereniging INretail tegen de NOS. “Wanneer ben je essentieel en wanneer niet?”

De overheid heeft een lijst gepubliceerd van winkels die hun deuren niet hoeven te sluiten. Het gaat om winkels die producten verkopen die gelden als eerste levensbehoefte, zoals eten, drinken en medicijnen. De hoofdactiviteit van een winkel is daarbij bepalend, zegt het kabinet in een Kamerbrief. 

Dertig procent
Het ministerie van Economische Zaken laat desgevraagd aan de NOS weten dat ten minste dertig procent van de omzet uit essentiële producten of diensten gehaald moet worden. “Dan mag het hele filiaal openblijven.” 

Zo blijft het merendeel van de 540 HEMA-winkels in Nederland ondanks de lockdown open. Delen van de winkel waar niet-essentiële producten staan, zijn afgezet. Dat gaat niet altijd goed, bleek dinsdag: bij een HEMA-filiaal in Schijndel moest de politie volgens Omroep Brabant ingrijpen omdat klanten naast essentiële producten ook lingerie en kantoorartikelen kochten. 
 

Reacties 4


Anoniem Anoniem 19 dec, 18:53

Rutten was hierin heel duidelijk, het is niet anders , als de mensen zich aan de regels hadden gehouden zaten we nu niet in deze lockdown!!!!


Marcel Zeeman 18 dec, 10:51

Hoe zit het dan met de markt?
Waarom daar geen essentiële artikelen qua schoonmaak?
Te gek voor woorden!
Binnen in de supermarkt geen probleem, maar buiten in de frisse lucht mag niet.


Theo Terdu 16 dec, 12:00

Ik kan mij voorstellen dat winkeliers geïrriteerd raken omdat er met twee maten wordt gemeten. Het huidige beleid is een polderbeleid en het Kabinet is (weer eens) niet duidelijk.


anoniem blijven 16 dec, 11:05

Begrijp dat er nieuwe maatregelen moesten komen, maar gelden slijterijen dan als winkels voor een eerste levensbehoefte? Vandaar de velen drankverslaafden. Dan zou je denken tabakswinkels ook tot een eerste levensbehoefte behoren. En waarom mogen bloemenwinkels (dus niet de marktkramen die al bestonden) een kraam voor de winkel neerzetten om zo te blijven verkopen. Wist niet dat bloemen ook behoren tot eerste levensbehoeften. Zelf word ik enorm blij van een bos bloemen maar ook van een cadeau kopen bij een van de kleine winkeliers bij ons in de plaats. Waarom zetten zij geen kraam voor de deur?

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!