De verplichte sluiting van niet-essentiële winkels leidt tot veel verwarring onder winkeliers. Dat zegt Jan Meerman, directeur van branchevereniging INretail tegen de NOS. “Wanneer ben je essentieel en wanneer niet?”

De overheid heeft een lijst gepubliceerd van winkels die hun deuren niet hoeven te sluiten. Het gaat om winkels die producten verkopen die gelden als eerste levensbehoefte, zoals eten, drinken en medicijnen. De hoofdactiviteit van een winkel is daarbij bepalend, zegt het kabinet in een Kamerbrief. 

Dertig procent
Het ministerie van Economische Zaken laat desgevraagd aan de NOS weten dat ten minste dertig procent van de omzet uit essentiële producten of diensten gehaald moet worden. “Dan mag het hele filiaal openblijven.” 

Zo blijft het merendeel van de 540 HEMA-winkels in Nederland ondanks de lockdown open. Delen van de winkel waar niet-essentiële producten staan, zijn afgezet. Dat gaat niet altijd goed, bleek dinsdag: bij een HEMA-filiaal in Schijndel moest de politie volgens Omroep Brabant ingrijpen omdat klanten naast essentiële producten ook lingerie en kantoorartikelen kochten.