'Kabinet: Action en Wibra mogen niet open'

Volgens het kabinet mogen Wibra en Action de deuren van hun winkels niet openen. Later deze woensdag zullen zij dat aankondigen, melden bronnen rond het kabinet aan diverse media.

Een ingewijde spreekt van 'een glijdende schaal' nadat HEMA dinsdag - een dag na de afgekondigde lockdown - meldde de afdeling met etenswaren open te houden. Nu willen Action en Wibra ook in aangepaste vorm hun winkels openen. "Dit was niet de bedoeling van het verhaal van afgelopen maandag."

De Tweede Kamer reageert kritisch op deze ontwikkeling. "Action, Wibra, Makro open. Basisscholen, kleine winkels dicht. Vindt het kabinet dit zelf eerlijk?", tweet PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher. Ook Jesse Klaver (GroenLinks) uit zich: 

Volgens de richtlijnen van de overheid mag een winkel openblijven als ten minste dertig procent van de omzet uit 'essentiële producten', zoals levensmiddelen, diervoeding en lichaamsverzorging, wordt gehaald.

Reacties 9


Machiel R 16 dec, 11:47

Ik wordt ook een beetje misselijk van het ontbreken van enig besef van de ernst van de situatie in de ziekenhuizen door dit soort ketens.


Wolf Smit 16 dec, 11:58

BCC doet click en collect aanbieden geheel tegen de regels in !
Zo genaamd via DHL binnen 1 uur af te halen bij een BCC DHL punt in de winkel ....


Kees K 16 dec, 12:08

De steunpakketten van de overheid zijn dan wel fors maar toch zijn er veel die tussen wal en schip vallen , aangezien tegenwoordig alle aanvragen digitaal moeten kan er geen maatwerk geleverd worden ,
Wij krijgen bv 0 steun , als ik open mocht ging ik onmiddelijk open want waar moet ik nu mijn kosten van betalen/eten ?
volgens mij heeft iedereen zelf de keuze of hij in de stad gaat lopen of niet .
Dat de druk op de zorg toeneemt snap ik maar dat is voor ondernemers idem volgens mij


P 1976 16 dec, 12:09

Betekent dat ook dat de producten die Wibra & Action wel willen verkopen ook bij de essentiële winkels uitgesloten worden van verkoop? Gelijke monniken gelijke kappen... Het is toch, om de woorden van onze volksvertegenwoordigers te spreken, oneerlijk dat de een wel mag verkopen en de ander niet.... Dit hele lockdown gedrocht leidt enkel tot oneerlijke concurrentie, rechtsongelijkheid en heel veel schade!
De regels waren tot vanochtend heel helder. Is 30% gerelateerd aan essentiële producten (gedefinieerd door de overheid) dan mag je die producten verkopen (met inachtneming van de regels om niet essentiële producten niet te verkopen).


D E 16 dec, 14:31

Helemaal terecht. Deuren blijven dicht en w.m.b. de HEMA ook. Weet je, ik zou het eens zijn met P1976 als ik de vorige 9 maanden niet had meegemaakt in dit land. In de eerste golf was er wel iets van solidariteit. Winkels gingen uit zichzelf dicht en mensen bleven echt thuis. Toen bleek dat corona na 3 maanden de wereld niet uit zou zijn was het snel klaar met die solidariteit. Volgens mij heb ik de laatste maanden wel 5 persconferenties gezien waar Rutte en De Jonge vroegen of we alsjeblieft minder wilden funshoppen, meer thuiswerken enzovoort. De Nederlander luistert er gewoon te weinig naar. Dan moet je op een gegeven moment naar het paardenmiddel van een Lock-down grijpen. Doet heel veel pijn maar ik denk dat consumenten en detailhandel vooral naar zichzelf moeten kijken en te rade gaan of ze zelf voldoende hebben gedaan of gelaten om een nieuwe coronagolf te voorkomen. In de Action was het de laatste weken weer als vanouds druk. De winkels van Action zijn zo opgebouwd dat je er makkelijk een looproute systeem van kunt maken waardoor mensen niet alle kanten op wandelen, maar dat initiatief hebben ze nooit genomen. Dit soort ketens opereert mijns inziens vanuit een ikke-en-de-rest-kan-stikke moraal en dus prima dat die nu teruggefloten worden.


Henk Bakker 16 dec, 15:48

Tijdens de eerste Lock-down was de Hema gewoon open. Waarom zou dat nu dan niet kunnen? Dat het druk is in Nederland dat is al tientallen jaren het geval. Voor mensen die veel vergaderen, en na kantoortijd zich weer naar huis laten rijden is dat kennelijk een verrassing.


M Bb 17 dec, 06:41

Ik hoor niemand over het Kruidvat wat die allemaal verkoopt ,laten ze de niet essentiële artikelen ook maar afplakken en de supers ook !


Gerda M. 17 dec, 09:45

Doe een beetje normaal. Mensen met kinderen en/of een bescheiden inkomen hebben deze winkels nodig. U brengt anderen in de grootste problemen met uw geschreeuw.


D E 17 dec, 10:35

@ Henk Bakker,

Tijdens de eerste lockdown was geen enkele winkel verplicht om te sluiten. Mensen lijken dat te zijn vergeten maar winkels gingen vrijwillig dicht destijds.

En je andere argument "dat het druk is in Nederland is al tientallen jaren het geval" is lachwekkend. Ik weet niet of je onder een steen hebt geleefd maar het afgelopen jaar was geen gewoon jaar en dus moet er iets aan gedaan worden om die drukte te verminderen.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!