Het kabinet heeft de regels voor winkels aangescherpt. Alleen winkels die voorafgaand aan de lockdown meer dan zeventig procent van hun omzet uit levensmiddelen, drogisterijartikelen en diervoeding halen, mogen openblijven.

Er is tot een aanscherping besloten omdat steeds meer winkelketens in navolging van HEMA de deuren wilden openen. Klanten konden bij HEMA sinds dinsdag terecht voor levensmiddelen en andere 'essentiële producten'. Andere producten werden afgeschermd. "We zijn de grootste banketbakker van Nederland. Het zou gek zijn als we dicht zouden gaan", zei een woordvoerster. Daarna wilden ook Wibra en Action met een beperkt assortiment opengaan. Dat leidde tot ophef, onder meer in politiek Den Haag. HEMA besloot eerder op de dag vanaf donderdag alsnog de winkels te sluiten.

Winkels die aan de zeventig procent-regel voldoen, mogen het non-foodassortiment niet tijdelijk uitbreiden. In de buitenlucht zijn alleen (week)markten voor levensmiddelen toegestaan. Verder mogen buiten alleen bloemen en kerstbomen worden verkocht. Winkels mogen ook niet kiezen voor afhalen, bezorgen mag wel. Alleen bij het doe-het-zelf-winkels (zoals bouwmarkten) en winkels voor diervoeding kunnen vooraf bestelde spullen worden afgehaald. Take-away in de horeca blijft ook mogelijk.