Sommige medewerkers van gesloten winkels moeten verplicht vrije dagen opnemen zodat werkgevers geen salaris hoeven door te betalen. 'Schandalig', zo stelt vakbond CNV tegenover De Stentor.

De medewerkers zouden doorbetaald moeten krijgen, omdat werkgevers de salarissen betaald krijgen uit de NOW-regeling. "Die regeling is er juist op gericht dat mensen hun baan kunnen behouden omdat de werkgever nog altijd tachtig procent van de loonkosten dorobetaald krijgt", zegt een woordvoerder van de vakbond. 

Zowel CNV als vakbond FNV krijgen van diverse kanten echter berichten dat personeel gedwongen verlof op moet nemen. Die meldingen kregen de vakbonden in maart en april ook. "Maar werkgevers zouden inmiddels beter moeten weten. Een vakantiedag is een opgebouwd recht. Dat kun je niet zomaar wegslopen."

Bracheorganisatie INretail zegt zich niet te herkennen in de berichten van de vakbonden. De branchekoepel maakte onlangs nog 'goede afspraken' met de bonden over een nieuwe cao die in januari van start gaat. Daarbij mag een werkgever twee vakantiedagen als verplicht markeren. "Het kan zijn dat er bij de vakbonden dit soort geluiden binnen zijn gekomen omdat er nog onwetendheid is over de afspraken, maar dat zal echt niet massaal zijn", aldus een woordvoerder van INretail.

Volgens CNV zijn de gevolgen voor werknemers op den duur nog veel groter en is ontslag voor velen zo goed als zeker. Met name het personeel met een flexcontract is daar de dupe van. "Die zitten midden in de vuurlinie."