'Winkels dwingen personeel vakantie op te nemen'

Sommige medewerkers van gesloten winkels moeten verplicht vrije dagen opnemen zodat werkgevers geen salaris hoeven door te betalen. 'Schandalig', zo stelt vakbond CNV tegenover De Stentor.

De medewerkers zouden doorbetaald moeten krijgen, omdat werkgevers de salarissen betaald krijgen uit de NOW-regeling. "Die regeling is er juist op gericht dat mensen hun baan kunnen behouden omdat de werkgever nog altijd tachtig procent van de loonkosten dorobetaald krijgt", zegt een woordvoerder van de vakbond. 

Zowel CNV als vakbond FNV krijgen van diverse kanten echter berichten dat personeel gedwongen verlof op moet nemen. Die meldingen kregen de vakbonden in maart en april ook. "Maar werkgevers zouden inmiddels beter moeten weten. Een vakantiedag is een opgebouwd recht. Dat kun je niet zomaar wegslopen."

Bracheorganisatie INretail zegt zich niet te herkennen in de berichten van de vakbonden. De branchekoepel maakte onlangs nog 'goede afspraken' met de bonden over een nieuwe cao die in januari van start gaat. Daarbij mag een werkgever twee vakantiedagen als verplicht markeren. "Het kan zijn dat er bij de vakbonden dit soort geluiden binnen zijn gekomen omdat er nog onwetendheid is over de afspraken, maar dat zal echt niet massaal zijn", aldus een woordvoerder van INretail.

Volgens CNV zijn de gevolgen voor werknemers op den duur nog veel groter en is ontslag voor velen zo goed als zeker. Met name het personeel met een flexcontract is daar de dupe van. "Die zitten midden in de vuurlinie."

Reacties 23


P T 23 dec, 10:17

Terecht!


J. Dirksen 23 dec, 11:31

Ik kan inderdaad verschillende ondernemers die de werknemers verplicht vakantie laten opnemen en in de zomer moesten ze extra werken. Nu staan ze alweer in de min waardoor er volgend jaar geen of in ieder geval minder vakantie opgenomen kan worden.


Pietje Puk 23 dec, 13:51

Vakbonden zijn het stront tussen de tegels. Altijd maar zeiken dat de werkdruk te hoog is en dat er zoveel van de mensen verwacht wordt. Nooit constructief maar altijd eenrichting verkeer. Jaren lang zeuren om meer geld en betere CAO maar nooit mee denken of krimpen als de situatie daar aanleiding toe geeft. Een winkel draaien op de NOW regeling?? Ik hoop dat er uiteindelijk veel mensen ontslagen mogen worden die aangesloten zijn bij CNV. Dan heb je je betaalde loon :)


Joost Kriek 24 dec, 02:12

Vakbondleden leven qua realiteitszin op een andere planeet. Als het nog even doorgaat hebben die klagende medewerkers binnenkort heel lang vakantie.


Claudia Meconi 24 dec, 07:50

Alles om een mens niet te laten werken ,en werkgever naar de kloten te helpen


Cees S. 24 dec, 08:12

Vakantie dagen opnemen, wil niet zeggen dat je geen salaris krijgt.


toni bonder 24 dec, 08:43

vacantie dagen nemen is het beste en zo red je ook nog eens je JOB en de baas voor de ondergang... vacantie nemen en nergen heen kunnen... dan heeft vacantie toch een goede effect... je blijft thuis.. heb nog een baan en je hebt VRY.. mooie feestdagen


I. J. C. van Kaam 24 dec, 08:51

En als jullie werkgever je vraagt/ verplicht je nu 5 weken vakantie op te nemen en dan heb je 't volgend jaar niets meer.. .. Zouden jullie dan ook zo reageren.. Waarschijnlijk werken jullie niet in de retail.. Zeker de opmerking, ik hoop dat er veel mensen ontslagen worden.. Dan zal ik ook geen premie afdragen aan de staat.. Zie dan ook maar hoe je rond komt.. En dan ook nog anoniem antwoorden, lekker lef heb je


Henk Jan Vries 24 dec, 09:13

De vakbonden hebben liever straks iedereen in de WW en arm. Dit is een uitzonderlijke situatie en het halsstarrige van deze bejaarden clubjes kost alleen maar banen!


Jos Van Deursen 24 dec, 09:47

Als ik als werknemer moet delen in de verliezen, wil ook meedelen in de winsten !

Dus kan ik nog even vangen van de afgelopen 10 jaar kapitalisme?


B Zobels 24 dec, 10:01

Ordertussen in de beveiliging. Word bij ziekte je planning op nu gezet zodat ze geen ziekte verlof hoeven in te zetten. Word bij quarantaine alles still gezet en krijg je geen enkele vergoeding( danku overheid). En word bij minuren je verlof standaart zonder vragen ingezet om te compenseren.


En dit alles ook all voor corona.

Dus ja tis allemaal maar reletief.


m s 24 dec, 10:25

ik snap goed dat bedrijven het personeel vragen niet opgenomen vakantie en plusuren op te nemen.
Zie dat ook veel gebeuren. Ben in mijn werk nog niet tegen gekomen dat men toekomstig verlof nu al zou moeten opnemen


Fons Woerkom 24 dec, 11:42

Waar is de winst van afgelopen jaren en ja wel in luxe leven Jan met de pet moeten massaal lid van bonden worden net als in Frankrijk..


Cnv cfo mens De vakbond 24 dec, 12:34

Zonder vakbonden doen de werkgever wat ze willen, en dat willen jullie niet begrijpen, te laag geschoold? Laten ik het netjes houden op onwetendheid. Of te weinig interne geheugen?


Sander Breevelt 24 dec, 12:46

Werk zelf al jaren in een winkel. Steeds meer word er van je verwacht. Geen pauzes kunnen opnemen agressie van klanten accepteren dus als je een reactie plaatst dat het allemaal wel meevalt is een reactie van iemand die zijn leven lang alleen maar lekker op kantoor achter een computer zit te slapen voor een in verhouding veel te hoge salarissen. Mijn salaris is nog steeds hetzelfde gebleven en een dertiende maand of bonus is al helemaal een droom voor veel winkelmedewerkers. Misschien zou er eens geklapt moeten worden voor winkelpersoneel die alles doen om de klant het zo fijn mogelijk te maken als ze komen winkelen. Mijn vakantiedagen worden inderdaad nu gebruikt om mijn baan te behouden. Moet je eens bij niet winkelmedewerkers doen en ook eens zeggen dat er geen tyd is voor hun pauzes en hun leuke extra's. Ik denk dat er eens gekeken moet worden naar wat iemand allemaal moet doen op het werk. Ik stop maar want de helft van Nederland is te dom om te poepen.... Water naar de zee dragen dus. Kijk maar naar het grote aantal gestegen corona cijfers.... Waar winkelpersoneel ook bloot aan stond in de winkels. Ik ga maar met mijn versleten knieeen de kerst boodschappen halen en helemaal niet luxe want daar is mijn salaris niet hoog genoeg voor. En dan lever ik ook mijn vakantie dagen maar in maar lieve mensen. Niet gaan janken als dadelijk de winkels dicht gaan en er niet meer gewinkeld kan worden. Moeilijk voor al die mensen die daardoor hun relatie nog enigzins in stand konden houden. Ga je lekker je shoppen op de contactloze computer doen. Fijne feestdagen.


Franco Guida 24 dec, 13:16

Het punt is dat de werkgever 80% van het uit te betalen salaris via de NOW-regeling krijgt. Dus ze worden gecompenseerd. Met gemeenschapsgeld, nota bene. Dan is het gewoon niet terecht om het personeel dan ook nog eens te verplichten vakantie op te nemen. Dan steken ze namelijk dat gemeenschapsgeld in hun bedrijf, of zak, en daarvoor is dat niet bedoeld. Daar is de vakbond tegen en met goed recht. We leven allemaal mee met de ondernemer en daarvoor zijn er die regelingen.


C M 24 dec, 13:40

Goh nie zo verwonderlijk toch. Ook de bazen hebben het moeilijk. Personeel krijgt gewoon salaris, mag wel wat tegenover staan toch


Cees Beterveen 24 dec, 14:14

Je krijgt vakantie toch gewoon doorbetaald?


René de Bruin 24 dec, 15:28

Wat een ongeloofelijk stel domme mensen die hier reageren, er is er maar een die zich echt eerlijk uit door zijn ervaring, Sander Breevelt, heel herkenbaar.
Ook ik werk in de retail en zie de negatieve opmerkingen hier alleen maar van mensen die blijkbaar thuis kunnen zitten met behoud van 100% salaris en vakantiedagen, en totaal geen ervaring hebben met werken in de retail.
Het is absoluut onterecht dat winkelpersoneel die dankzij mensen zoals u die zich niet aan de maatregelen hebben gehouden, en nu verplicht thuis zitten, net als flex personeel die extra zouden werken deze weken en tevens thuis zitten met hun basis salaris, volgens een aantal van u maar moeten inleveren om hun baan te behouden, ik doe alles om mijn baan te behouden maar er zijn nu wel grenzen.
De sluiting van de winkels is een beslissing van de overheid, dus baanbehoud betekend gewoon volledig doorbetaling salaris en geen 80%. KLM is ook 5.1 miljard toegestopt en dat is pas een bodemloze put, dus beter de retail proberen overeind te houden, na alle aggressie afgelopen maanden tegen winkelpersoneel (zelf ervaren) mag u ze wel iets meer gunnen dan alleen maar inleveren. Merry Christmas


Joost Kriek 24 dec, 16:15

Allemaal weer van die mensen die denken dat wanneer je ingeschreven bent bij d KVK dat je dan een geldboom via de post krijgt waar geld aan groeit. Vooral in de mode schoenenbranche is het al jaren ellende. Natuurlijk zijn er klootzakken van werkgevers maar geen enkele werkgever vraagt dit voor de lol. Als je dit als werkgever aan je medewerkers vraagt en je koopt zelf volgend jaar een nieuwe Mercedes ofzo ben je een lul.


Debb Haan 24 dec, 17:06

Er is genoeg werk oftewel solliciteer naar een beter bedrijf en betere beleidsvoering.


Bea VdD 24 dec, 22:23

Beste allemaal, ik werk 17 jaar in dezelfde slagerij. Heel leuk werk, minder leuk salaris. Leuke collega's, soms minder leuke klanten, veeleisend werk, vooral fysiek en ook nog 'klant is koning'. Maar ik heb werk, dus ik zeik niet. Uren inleveren ten wille van mijn werkgever doe ik niet. Maar 80 % ontvangen en niet hoeven werken, met behoud van je baan en je vakantieuren, dat zou moeten kunnen. Dan maar even met wat minder. Ik mis de gezelligheid van borrelen en uit eten gaan, maar nog meer; de sociale contacten. Dus even doorbijten met z'n allen. In 2022 komt alles goed.....


Bea VdD 24 dec, 22:25

En 2022 is geen typefout, dit duurt echt nog een jaar voor alles weer als vanouds is.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!