De lockdown, die na 19 januari waarschijnlijk met drie weken wordt verlengd, leidt tot een tsunami aan faillissementen. Daarvoor vreest INretail, de brancheorganisatie van non-foodwinkels. "Als de situatie niet verandert, wordt het een bloedbad."

Aan een flitspeiling van INretail deden 1300 ondernemers mee. Ruim zestig procent zegt nu al te weten dat hun onderneming dit jaar moet afslanken. INretail wil een veel ruimere voorraadvergoeding. "Er is twintig miljoen euro voor de voorraadvergoeding gereserveerd, maar zelfs behoudende berekeningen tonen dat de totale schade richting een miljard euro gaat." Zo liggen er nog veel spullen uit de feestdagenperiode en zitten winkeliers nog met talloze winterjassen opgescheept.

Ook WE Fashion-topman Joris Aperghis vraagt via LinkedIn de overheid om meer steun. Zijn bericht is naar eigen zeggen na een dag al meer dan 55 duizend keer bekeken.

INretail vraagt de overheid opnieuw het afhalen van bestellingen toe te staan. Nu mag dat alleen in de horeca en bij bouwmarkten. "Vanaf maandag staat net als in de rest van Europa ook Duitsland afhalen in de winkel toe. Neem dat voorbeeld over en creëer zo een Europese aanpak."

Vorige week sprak Blokker-eigenaar Michiel Witteveen al zijn bezorgdheid uit.