Blokker-eigenaar: winkeliers overleven langere lockdown niet

Veel retailers gaan failliet als de overheid de lockdown na 19 januari verlengt. Dat stelt Blokker-eigenaar Michiel Witteveen tegenover het FD

Volgens Witteveen denkt het kabinet veel te lichtzinnig over het verlengen van de lockdown. “Straks hebben we een pyrrusoverwinning: het aantal besmettingen naar beneden, maar de 800 duizend mensen die in de retail werken op straat.”

Half december kondigde het kabinet een lockdown van vijf weken aan, waarbij alle niet-essentiële winkels hun deuren moesten sluiten. Het lijkt vrijwel zeker dat de lockdown met ten minste twee weken wordt verlengd. RIVM-directeur Jaap van Dissel verwacht zelfs geen versoepelingen vóór half februari. “Ontzettend veel winkeliers kunnen het niet betalen als zij nog weken dicht moeten blijven”, zegt Witteveen. Volgens de Blokker-eigenaar ‘draait de overheid een hele bedrijfstak in een keer de nek om’. 

De steunpakketten waar de retailers aanspraak op kunnen maken, zijn volgens de ondernemer een doekje voor het bloeden. De overheid compenseert een deel van de loonkosten, maar het restant is voor de winkelier – wiens omzet vaak volledig is opgedroogd. “En de tegemoetkoming in de vaste lasten is maximaal twintigduizend euro per bedrijf. Dat is voor iemand met één winkel een hele goede regeling, maar voor een groot winkelbedrijf is het niets.” Daarnaast arriveert bij veel winkeliers de komende weken de voorraad voor het voorjaar, die al maanden geleden is besteld en nog betaald moet worden. 

Blokker zelf zal een langere sluiting wel overleven, stelt Witteveen. Hij wijst op de positieve resultaten voorafgaand aan de lockdown. “Maar straks gaan mijn winkels weer open in een verder lege winkelstraat. Wat hebben we daar aan?”

‘Boete? Jammer dan’
Ton Kelders, eigenaar van twee kledingzaken in Nieuwegein en Maarssen, opent hoe dan ook zijn deuren op 20 januari. Dat zegt hij tegen de NOS. “Anders is het einde verhaal”, aldus de winkelier. Mocht de lockdown verlengd worden, dan riskeert de ondernemer een boete als hij opengaat. “Die wordt ook niet betaald, want ik weet niet waarvan”, zegt hij. “We hebben niks te verliezen. Het is nu zat geweest, we moeten nu iets ondernemen en dat is gewoon opengaan.”

Reacties 14


Joost Kriek 8 jan, 10:21

Het is vreselijk, de nieuwe collectie klopt al aan de deur en de winter/kerstcollectie hangt nog in de winkels stof te verzamelen. Je kan wel wat online verkopen maar daar zit geen marge meer op, verzendkosten en de consument stuurt het net zo hard weer retour. Sommige fabrikanten willen meedenken maar vooral de grote verhuurders zijn erg stug.


Coos Willemsen 8 jan, 11:22

Ik kan alleen van NOW3 gebruikmaken. Het maakt mij kwaad dat velen denken dat de overheid mij compenseert, terwijl dat in de praktijk niet het geval is. Natuurlijk moet Corona aangepakt worden, maar het is verre van rechtvaardig de kosten daarvan neer te leggen bij een klein deel van de bevolking. Mijn winkel is niet essentieel. De overheid heeft mij persoonlijk ook niet essentieel verklaard. Misschien moeten we inderdaad op 20 januari met z'n allen gewoon open gaan: "sorry we're open".


Johan Voorhaar 8 jan, 11:25

Blokker heeft stoer praten met 280 miljoen gekregen familiekapitaal. Allemaal van wijlen Ome Jaap.


Jacky Bogardy 8 jan, 11:43

Wat mij verbaasd is dat de ondernemers alle lasten die voortvloeien uit de Corona-crisis mogen dragen terwijl mensen met een baan gewoon worden doorbetaald, zich ziek kunnen melden en nog veel meer voordelen genieten. Inderdaad; de problematiek wordt in de schoot van de ondernemer gedeponeerd.


Filip Vandeborne 8 jan, 12:50

Heel erg wat er in NL gebeurd. Wij hebben 2 lockdown achter de rug in België, heeft ons geen goed gedaan, komt daarbovenop dat de wintersale ook sputtert. Slechts 50% van anders. Horeca dicht is geen omzet voor ons... en dan dreigen ze bij ons met een 3de lockdown in het voorjaar.... die zou nog strenger worden dan de laatste. Geen afhaalpunt meer en geen click en collect. Alleen online verkoop. Hopelijk komt het zover niet in België


c.t. de koning 8 jan, 13:50

Voorstel laat de Horeca en andere getroffen ondernemers de btw afdracht bewaren voor de huurachterstand, allemaal doen hoor .


M Hoetink 8 jan, 15:44

Dit is inderdaad niet meer op te brengen als ondernemer en als de bevolking het gedrag niet aanpast helpt een winkelsluiting ook niet.
Het voelt zo wel heel onrechtvaardig dat een aantal sectoren in Nederland verplicht moeten sluiten en dus geen omzet hebben maar wel veel kosten.
Terwijl je gewoon naar kantoor kunt, want het is een advies om thuis te werken.


ikke weet het 8 jan, 16:26

Laten we het eens omdraaien.

De horeca is al 5 maanden dicht, en wat heeft het opgeleverd ?? 0,00
De kleinere winkels zijn dicht , en wat heeft het opgeleverd ?? 0,00

De grotere winkels zijn open, en daar loopt heel veel volk, denk aan de supermarkten, de drogisterijen.
Zullen we deze niet eens moeten sluiten, want bij de groenteboer mag je maar met zijn 3en binnen bij ons, en iedereen wacht dan netjes buiten, bij de bakker en de slager idem.

Bij de drogisterijen zoals een Kruidvat, zijn de gangpaden niet eens 1,5mtr breed door alle NIET ESSENTIELE troep die er in de winkel ligt.

Een magazijn zoals bijv. een Bol.com, daar werken alleen maar goedkope Polen ( Niks tegen die mensen ) , maar deze wonen vaak met een man of 10 in 1 huis, is dit wel coronaproef, of worden deze wel netjes op het werk getest ??

Draai het maar eens een paar weken om, de supermarkten, drogisterijen en de grote webshops sluiten, en dan zullen we wel zien wat het effect hiervan is.

Ik zeg niet dat dit de oplossing is, maar op deze voet verder gaan heeft voor de zelfstandige harde werkende ondernemer geen vooruitzichten.

Oh ja wel, misschien voor vele het uitzicht op een faillissement.


Dirk van der Mei 8 jan, 16:27

We moeten in Nederland niet denken dat we op een eilandje leven. Alle lock-downs en beperkende maatregelen hebben ruim negen maanden lang niet geholpen. Ook in de ons omringende landen niet. Het virus gaat z'n eigen weg en laat zich niet dwingen. Dat blijkt. Wel is gebleken dat alle middelen inmiddels erger zijn dan de kwaal. Hele bedrijfstakken liggen compleet op hun gat met alle gevolgen van dien. Bijna de gehele bevolking ondervindt inmiddels de nadelige gevolgen van alle beperkende maatregelen en hebben daar veel last van, zowel fysiek als mentaal. Voor miljoenen Nederlanders is 2020 een kwalitatief verloren jaar gebleken.
Van mij mogen alle ondernemers, toegestaan of niet, per direct terug naar normaal. De door hen betaalde prijs in deze gecreëerde crisis, is veel te hoog.
Een oud Blokker bedrijfsleider.


Rob Seip 8 jan, 23:46

Ik stel voor dat gedurende de lock down het kabinet de helft van hun riante salaris inlevert zodat ze iets kunnen meevoelen met al die ondernemers die geen inkomen meer hebben...


C M 10 jan, 14:13

Veel ondernemers, retailers staan aan de vooravond van het niet meer kunnen betalen van de januari salarissen. Tot nu toe is vanuit geen enkele medewerkersvakbond mede verantwoordelijkheid gedragen. Wordt het niet eens tijd dat het personeel gaat bijdragen? Inleveren van vakantiedagen, salaris? België heeft het beter voor elkaar. Dat zit iedereen gewoon tijdelijk in de WW en krijgt 70% uitbetaald door de overheid. Kom op NL, goed voorbeeld doet goed volgen!


D E 10 jan, 22:39

Grappig dat mensen hierboven denken dat corona maatregelen niet werken omdat er nog steeds veel nieuwe besmettingen zijn. Je kunt het ook omdraaien. Hoe veel besmettingen zouden er nu wel niet zijn als er GEEN coronamaatregelen waren. Als je een indicatie wil kijk dan eens naar landen zoals de VS en het VK waar men relatief weinig maatregelen heeft genomen. De maatregelen zorgen wel degelijk voor een afname van besmettingen en ziekenhuisopnames. Dankzij de maatregelen hoeven artsen nog geen duivelse keuzes te maken op de IC. Daar doen we het uiteindelijk voor. Dat ondernemers het moeilijk hebben is ontzettend naar maar elders is een crisis gaande waar het op leven en dood is. Dat is nu het belangrijkste.


Piet Prins 13 jan, 00:44

Het is van beide kanten waar. Mijn vlag hangt half stok op 19 januari. NL in rouw.


Ton Kelders 13 jan, 09:40

Wij krijgen met 2 winkels €6000 per kwartaal en hebben €12.000 per MAAND aan loonkosten , deze €6000 wordt in 3 maandelijkse termijnen betaald dus €2000 ontvangen (over 3e kwartaal) volgende betalingen volgen met een maand tussenpozen , ik loop dus al op het 3e kwartaal plus Januari €40.000 achter met winkels die gesloten zijn, alleen al op de lonen. Daarnaast zijn wij vof en zodoende tellen mijn vrouw en ik als vennoot niet mee in de NOW regeling omdat wij niet op de loonlijst staan. Absoluut geen passende tegemoetkoming zoals beweerd wordt. Ton Kelders FORZA

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!