Veel retailers gaan failliet als de overheid de lockdown na 19 januari verlengt. Dat stelt Blokker-eigenaar Michiel Witteveen tegenover het FD

Volgens Witteveen denkt het kabinet veel te lichtzinnig over het verlengen van de lockdown. “Straks hebben we een pyrrusoverwinning: het aantal besmettingen naar beneden, maar de 800 duizend mensen die in de retail werken op straat.”

Half december kondigde het kabinet een lockdown van vijf weken aan, waarbij alle niet-essentiële winkels hun deuren moesten sluiten. Het lijkt vrijwel zeker dat de lockdown met ten minste twee weken wordt verlengd. RIVM-directeur Jaap van Dissel verwacht zelfs geen versoepelingen vóór half februari. “Ontzettend veel winkeliers kunnen het niet betalen als zij nog weken dicht moeten blijven”, zegt Witteveen. Volgens de Blokker-eigenaar ‘draait de overheid een hele bedrijfstak in een keer de nek om’. 

De steunpakketten waar de retailers aanspraak op kunnen maken, zijn volgens de ondernemer een doekje voor het bloeden. De overheid compenseert een deel van de loonkosten, maar het restant is voor de winkelier – wiens omzet vaak volledig is opgedroogd. “En de tegemoetkoming in de vaste lasten is maximaal twintigduizend euro per bedrijf. Dat is voor iemand met één winkel een hele goede regeling, maar voor een groot winkelbedrijf is het niets.” Daarnaast arriveert bij veel winkeliers de komende weken de voorraad voor het voorjaar, die al maanden geleden is besteld en nog betaald moet worden. 

Blokker zelf zal een langere sluiting wel overleven, stelt Witteveen. Hij wijst op de positieve resultaten voorafgaand aan de lockdown. “Maar straks gaan mijn winkels weer open in een verder lege winkelstraat. Wat hebben we daar aan?”

‘Boete? Jammer dan’
Ton Kelders, eigenaar van twee kledingzaken in Nieuwegein en Maarssen, opent hoe dan ook zijn deuren op 20 januari. Dat zegt hij tegen de NOS. “Anders is het einde verhaal”, aldus de winkelier. Mocht de lockdown verlengd worden, dan riskeert de ondernemer een boete als hij opengaat. “Die wordt ook niet betaald, want ik weet niet waarvan”, zegt hij. “We hebben niks te verliezen. Het is nu zat geweest, we moeten nu iets ondernemen en dat is gewoon opengaan.”