Dat winkels vanaf volgende week weer open mogen voor afhalen, is volgens veel retailers niet meer dan een doekje voor het bloeden. "We draaien met deze maatregel hooguit twee procent van de normale omzet", aldus Elise Vanaudenhove, ceo van Bristol, tegen De Telegraaf

De topvrouw van Bristol noemt de nieuwe versoepeling 'een soort tussenstap'. Volgens haar moeten de winkels gewoon weer open met strenge voorwaarden. "We houden het nu nog een beetje vol, maar dit moet geen maanden meer duren."

Discounter Action zegt ook het liefst helemaal open te willen. "Dat lijkt alleen niet haalbaar, dus we leven bij de dag." De retailer zegt de deuren te willen openen voor afhalers. Online betalen en laten bezorgen faciliteert de koopjesketen echter niet, want daarvoor zijn de prijzen te laag. 

Ook voor Big Bazar is het verkopen van losse producten in een webshop niet mogelijk door lage marges. De discounter bezorgt voordeelboxen, naar eigen zeggen soms enkele honderden per dag. Topman Hans Danhof noemt het afhalen in de winkels 'niet meer dan een doekje voor het bloeden'. 

Blokker, het zusterbedrijf van Big Bazar, benadrukt dat onlineverkoop niet opweegt tegen verkoop in de winkels. "Het is wel meer dan wat het was, maar de winkels moeten voor ons gewoon open zijn. De winkels zijn ingericht op aanloop, waar Blokker het van moet hebben", aldus een woordvoerder van de huishoudketen.