PostNL wil consumenten meer mogelijkheden geven om zelf te bepalen waar en wanneer hun pakket wordt bezorgd. Daarom komt er in vier bezorggebieden een proef: daar kan gekozen worden voor bezorging bij de buren, bij een PostNL-punt of op een afgesproken plek rondom het bezorgadres.

De proef duurt vijf weken en vindt plaats in de bezorggebieden van de pakkettensorteercentra in Goes, Leeuwarden, Born en Venlo. Consumenten wordt gevraagd in hun PostNL-account de 'niet-thuis voorkeur' op te geven. Kiezen ze voor bezorging thuis, dan laat de bezorger het pakketje op een droge, veilige plaats achter. Bijvoorbeeld in de tuin, een schuur of een garage.

De ruim zes miljoen mensen met een PostNL-account krijgen nu al meldingen van tijdvakken, een overzicht van de te bezorgen pakketten en de optie om een bezorgmoment te wijzigen. Daar komt voor een aantal ontvangers in de geselecteerde bezorggebieden deze week dus de 'niet-thuis voorkeur' bij. Als deze proef succesvol is, komt deze functie vanaf half april stapsgewijs beschikbaar voor meer ontvangers.