Geen belasting voor Amazon in Europa, ondanks forse omzet

Geen belasting voor Amazon in Europa, ondanks forse omzet

Webreus Amazon zag in Europa zijn omzet stijgen met twaalf miljard naar 44 miljard euro. Desondanks betaalde het bedrijf geen belasting, omdat er onder de streep een verlies overbleef van 1,2 miljard euro, zo bleek uit onderzoek van The Guardian.

Door het verlies hoefde Amazon in Europa geen winstbelasting te betalen. Een woordvoerder van het bedrijf stelt de belastingen te betalen in elk land waar het actief is, maar 'belasting betaal je over winst en niet over omzet'. Naar eigen zeggen heeft het concern in Europa 'fors geïnvesteerd', onder meer in nieuwe distributiecentra,wat de winst gedrukt heeft.

In plaats van belasting betalen mag Amazon voor 56 miljoen aan aftrekposten bijschrijven die het bedrijf vervolgens kan verrekenen op het moment dat er wel winstbelasting moet worden betaald. Of dat ooit gaat gebeuren is nog de vraag: Amazon heeft nog voor 2,7 miljard aan compensabele verliezen in de boeken.

Volgens de Britse krant speelt Luxemburg sinds 2003 een belangrijke rol in de ingewikkelde constructies die Amazon heeft opgezet om belasting te omzeilen. De constructie in het groothertogdom zou zelfs mede door Jean-Claude Juncker, de toenmalige premier van Luxemburg, tot stand zijn gekomen. 

"Het lijkt erop dat Amazons lange campagne om belasting te ontwijken doorgaat", stelt Margaret Hodge, parlementariër voor de Labour-partij in het Verenigd Koninkrijk. "Amazons omzet heeft een vlucht genomen tijdens de pandemie, terwijl de winkelstraten het zwaar hebben. Toch blijft Amazon doorgaan met het verschuiven van zijn winsten naar belastingparadijzen als Luxemburg om te voorkomen dat ze hun fair share aan belasting betalen."

 

Reacties 1


John Eves 10 mei, 11:42

Ronduit schandalig en concurrentievervalsing.
Als je geen belasting betaalt dan kun je lagere prijzen hanteren en zo de Nederlandse webshops kapot concurreren.
En dat is precies wat ze doen. Wanneer gaat de regering hier eens actie tegen ondernemen.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!