Nieuwe alcoholwet zorgde voor run op drank

Voor het ingaan van de nieuwe alcoholwet zijn consumenten massaal meer bier, wijn en sterkedrank gaan inkopen. In totaal werd er in de twee weken voor 1 juli ruim 33 procent meer bier verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IRI die NU.nl heeft opgevraagd. 

Volgens de nieuwe alcoholwet mag er per 1 juli nog maar maximaal 25 procent korting worden gegeven op bier en wijn. Daarvoor was dat vijftig procent. Met de nieuwe wetgeving wil de overheid problematisch drankgebruik aanpakken.

Ook wijn deed het goed bij de consument in dezelfde periode. "Wijn werd bijna 27 procent meer verkocht", aldus onderzoeker Elke Janssen van IRI. Bij sterkedrank was het ruim 6,5 procent meer. Met sterkedrank werd nooit zo veel gestunt met de prijs als bij bier en wijn wel het geval was.

De groepswedstrijden van Nederland op het EK spelen ook een mogelijke rol in de toename van de verkochte alcohol. Maar dat verklaart volgens IRI zeker niet de enorme uitschieters in bijvoorbeeld de bierverkoop in het oosten van het land. "Die lag tot wel 76 procent hoger in de periode voorafgaand aan 1 juli", aldus Janssen.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!