'Handel in namaakproducten neemt toe door coronacrisis'

De douane heeft in 2020 en de eerste helft van dit jaar veel meer namaakartikelen onderschept dan normaal. Alleen al in 2020 werden 850 duizend namaakproducten aan de grens onderschept. Dat meldt de NOS.

In de eerste helft van 2021 staat de teller op 211 duizend artikelen. In 2018 werden er slechts 400 duizend artikelen bij de grens tegengehouden. Volgens de douane komt deze stijging door het vele onlinewinkelen tijdens de coronacrisis. Niet alleen namaakkleding, -schoenen en -tassen, maar ook -speelgoed en -sigaretten zitten ertussen.

De producten zijn niet alleen afkomstig van AliExpress. "Er staat veel op nieuwe platforms als Wish, Vova en Tokopedia en op Chinese fashionsites", zegt Ronald Brohm, directeur van React - een organisatie die zonder winstoogmerk wereldwijd optreedt tegen merkvervalsing. 

React gaat met dergelijke e-commerceplatforms in gesprek over de namaakproducten die ze aanbieden. "In eerste instantie is het aantrekkelijk voor ze om het toe te staan, want het betekent meer verkopers en advertenties op het platform. Later willen ze de boel toch vaak opschonen omdat er veel klachten komen van consumenten en omdat er juridische druk ontstaat."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!