Alle winkels eerder dicht, kabinet wil coronapas in niet-essentiële winkels

Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, moeten vanaf morgen (zaterdag) om 18.00 uur dicht. Essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels, opticiens en drogisterijen, moeten om 20.00 uur de deuren sluiten. Dat laatste geldt ook voor de horeca. De maatregelen gelden in elk geval drie weken.

Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Het kabinet komt met extra maatregelen, omdat het aantal coronabesmettingen flink stijgt. Het is volgens het kabinet daarom nodig dat het aantal contactmomenten wordt verminderd. Ook moet er opnieuw anderhalve meter afstand worden gehouden op plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is.

Rutte zei dat ondernemers die door deze maatregelen worden geraakt financiële steun krijgen. Volgende week maakt het kabinet bekend hoe die steun eruitziet.

Coronatoegangsbewijs
Als het aantal besmettingen de komende weken daalt, wil het kabinet het coronatoegangsbewijs breder inzetten. Er wordt gewerkt aan een wetswijziging die dit mogelijk moet maken. Ook in niet-essentiële winkels moeten klanten binnenkort de QR-code laten zien, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Of dat voor alle niet-essentiële winkels geldt, werd niet meteen duidelijk.

De brancheorganisaties INretail en de Raad Nederlandse Detailhandel zijn fel tegen zo'n toegangspas. Volgens hen hebben winkels te weinig personeel om van iedereen de QR-code te controleren en levert het ook veel discussie op bij de ingang.

 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!