Aangifte tegen C&A en State of Art om mogelijke dwangarbeid

Kleding van C&A en State of Art zou mede gemaakt zijn door Oeigoeren, die in China dwangarbeid verrichten. De Duitse mensenrechtenorganisatie ECCHR heeft in Nederland aangifte tegen de bedrijven gedaan, meldt NRC.

De aangifte is ook gericht tegen Nike en Patagonia. Omdat de bedrijven zouden weten, of zouden kunnen weten, dat hun kleding door Oeigoeren wordt gemaakt zijn ze volgens het ECCHR medeplichtig aan slavernij en uitbuiting.

Het is de eerste Nederlandse aangifte wegens mensenrechtenschendingen tegen de kledingindustrie, zegt het advocatenkantoor dat namens het ECCHR de aangifte deed. Ook in andere landen vinden misstanden plaats, maar in Xinjiang gebeurt het volgens de mensenrechtenorganisatie op zo'n grove wijze dat er sprake zou zijn van misdrijven tegen de menselijkheid.

C&A zegt tegen NRC dat het geen kleding, stoffen of garen koopt van fabrikanten in Xinjiang. Patagonia zegt dat het bedrijf geen katoen uit China afneemt, dus ook niet uit Xinjiang. State of Art en Nike hebben niet gereageerd, meldt NRC.

De aangifte is in Nederland gedaan, omdat de bedrijven hier zijn gevestigd of hier een regionaal hoofdkantoor hebben. Eerder deden het ECCHR en andere organisaties al aangiften in Frankrijk (tegen Inditex, Uniqlo, SMCP en Skechers) en Duitsland (onder andere Hugo Boss en Lidl).

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!