Ekoplaza gaat zelf statiegeldblikjes innemen

Ekoplaza en Marqt gaan in tegenstelling tot andere supermarkten vanaf volgend jaar in al hun winkels statiegeldblikjes innemen. Vanaf 1 januari wordt statiegeld op blikjes ingevoerd; net als voor kleine flesjes gaat het om vijftien cent.

Brancheorganisatie CBL zei in november dat supermarkten het niet zien zitten om na statiegeldflessen en -flesjes ook statiegeldblikjes in te zamelen. Ze zouden geen ruimte hebben voor die blikjes, die volgens de brancheorganisatie ook nog eens onhygiënisch zijn.

Het CBL pleit met de Stichting Afvalfonds Verpakkingen voor een nieuw landelijk inzamelsysteem. Er zouden zo'n drieduizend innamepunten bij supermarkten en zo'n driehonderd punten op hightrafficlocaties als ov-stations en tankstations moeten komen. Veel gemeenten zien daar niets in, zei de Vereniging Nederlandse Gemeenten vorige maand. Ze zijn onder meer bang voor zwerfafval. Ook de Consumentenbond wil geen extra inzamelsysteem.

"We zijn al jaren voorvechter van statiegeld op plastic en blikjes", zegt kwaliteitsmanager Steven IJzerman van Ekoplaza, dat net als Marqt onder Udea valt. "Wat ons betreft was er al jaren geleden statiegeld op deze drankverpakkingen ingevoerd. Net als in Denemarken en Duitsland." Volgens hem hebben supermarkten voldoende tijd gehad om zich hierop voor te bereiden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!