'MediaMarkt betaalde hackers geen losgeld'

MediaMarkt heeft eind vorig jaar twee weken lang onderhandeld met hackers van ransomwaregroep Hive. Het geëiste losgeld is uiteindelijk niet betaald, blijkt uit een reconstructie van RTL Nieuws.

MediaMarkt kreeg in november te maken met een grote cyberaanval. Systemen werden gegijzeld waardoor producten afhalen en retourneren niet meer mogelijk was. De cybercriminelen eisten in eerste instantie vijftig miljoen dollar in bitcoins als losgeld. De elektronicaketen liet weten dat bedrag niet te kunnen betalen.

Vervolgens volgde een periode van onderhandelingen, blijkt uit de reconstructie. De hackers vragen hoeveel MediaMarkt bereid is te betalen, terwijl de retailer tijd wint door naar meer details over de hack te vragen. Uiteindelijk verlaagde Hive zijn losgeldeis naar 108 bitcoins, destijds zo’n zes miljoen euro.

MediaMarkt slaagt er uiteindelijk in zijn systemen te herstellen en betaalt geen losgeld. Hive heeft bovendien geen gegevens gestolen, maar alleen versleuteld. De elektronicaketen wil niets meer kwijt over de aanval, zegt een woordvoerder. "Voor ons is de zaak opgelost en wij zullen geen verdere mededelingen doen."


 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!