'Lidl en Aldi scoren het beste op mensenrechten'

Lidl en Aldi doen het op het gebied van mensenrechten veel beter dan Jumbo, Albert Heijn en Plus. Dat blijkt uit onderzoek van Oxfam Novib, dat sinds 2018 de grootste supermarktketens in Nederland langs de meetlat legt.

Oxfam Novib kijkt voor de ranglijst naar hoe er met arbeiders, boeren en vrouwen in de toeleveringsketens in productielanden wordt gewerkt. Lidl staat bovenaan, gevolgd door Aldi. Op ruime afstand volgen Jumbo en Albert Heijn. Plus wordt 'de grote achterblijver' genoemd.

"Voor het eerst sinds de lancering van de ranglijst in 2018 zien we dat enkele supermarkten voldoendes scoren", zegt mensenrechtenexpert Charlotte Vollaard van Oxfam Novib. "Koplopers Lidl en Aldi moeten nu laten zien dat hun beleid en praktijken ook echt tot concrete verbetering leiden." Ze vindt dat elke supermarktketen nog steeds veel meer kan en moet doen om uitbuiting tegen te gaan.

Reacties
Plus is teleurgesteld over de lage klassering. "Het rapport van Oxfam Novib doet naar onze mening onvoldoende recht aan onze inspanningen", zegt een woordvoerster tegen het ANP. "Er is nog veel te doen, en als verantwoorde supermarkt doen we dat graag."

Albert Heijn wijst erop dat in het rapport alle merken van moederbedrijf Ahold Delhaize meegenomen worden. Hierdoor ontstaat volgens een woordvoerster een vertekend beeld. Albert Heijn zou binnen het supermarktconcern juist een voorloper zijn.

Reacties 1


Gerard Van Gummigalgen 5 apr, 19:47

Goed zo, nagelezen maar aan de schandpaal die supermarktketens die communiceren dat ze zo goed bezig zijn.
Vandaag weer zo’n bericht van Albert Heijn gelezen dat ze verpakkingsloze producten verkopen. In 1 (!) winkel ja, maar ze doen net alsof ze het hebben uitgevonden. Lidl doet dit al jaren in meerdere winkels

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!