Drogisterijen: geen medicijnen bij de bouwmarkt

Drogisterijen maken zich ernstig zorgen over een voorgenomen wetswijziging. Het ministerie van Volksgezondheid wil het mogelijk maken dat consumenten geneesmiddelen kunnen kopen in elke willekeurige winkel, zoals een supermarkt of een bouwmarkt. Advies kan dan digitaal worden gegeven.

Dat meldt persbureau ANP. "Die wijziging heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid en is een bedreiging voor het voortbestaan van de drogist", stelt een club van zelfstandige drogisten.

De Raad van State bepaalde in 2020 juist dat supermarkten bepaalde geneesmiddelen alleen mogen verkopen als er een (assistent-)drogist in de winkel is. Een 'drogist op afstand' die klanten via een telefoon- of videogesprek voorlichting geeft over een zogeheten UAD-geneesmiddel (Uitsluitend Apotheek Drogisterij) is in strijd met de geneesmiddelenwet, zei de Raad. Door de wet aan te passen, wil de minister advies op afstand mogelijk maken.

De drogisterijen, waaronder DA Franchise met driehonderd winkels, waarschuwen dat er jaarlijks veel mensen door verkeerd gebruik van zelfzorgmiddelen in het ziekenhuis terechtkomen. Het ministerie zegt in een reactie aan het ANP dat digitale communicatie en advisering 'inmiddels bij ons normale dagelijkse leven hoort'.

Reacties 3


frits vries 21 apr, 14:15

Kan iemand mij vertellen wat een drogist is?
Zijn dat die winkels waar ze snoep en speelgoed verkopen met een meter aan paracetamol?


Robert-Jan Stenenberg 21 apr, 17:44

Weer een gevalletje 'broodnijd'.


Leonard Van Liere 24 apr, 18:21

Ik proef enige kift maar het OTC-vak is bij de zelfstandigen en ook bij de ketens vele strekkende meters lang.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!