RND: verhoog huurprijzen winkels niet

RND: verhoog huurprijzen winkels niet

Brancheorganisatie Raad Nederlandse Detailhandel (RND) roept verhuurders op de huurprijzen voor winkels niet te verhogen. Vastgoedadviseur Colliers waarschuwde eerder dat winkeliers dit jaar een verhoging van meer dan zes procent kunnen verwachten.

Volgens Colliers staat in de meeste contracten dat de huren meestijgen met de inflatie en die is flink opgelopen. "We zien in maart 9,7 procent inflatie", zegt Madeline Buijs van de vastgoedadviseur tegen BNR. De RND vindt een huurprijsverhoging niet te rechtvaardigen. "Redelijker is het als iedereen in de keten terughoudend is met prijsverhogingen en een deel van de kostenstijging dit jaar eerst voor eigen rekening neemt, dus ook de winkelvastgoedpartijen."

De brancheorganisatie, waarbij vooral grootwinkelbedrijven zijn aangesloten, wijst erop dat de financiële positie van veel winkeliers sterk is verzwakt. "Ze hebben zich tijdens de coronacrisis noodgedwongen in de schulden gestoken. Vanaf oktober dit jaar moeten winkeliers deze schuld met rente, die oploopt tot vier procent, gaan terugbetalen." 

Daarnaast wordt de inflatie vooral aangewakkerd door een stijging van de energie- en grondstoffenprijzen, zegt de RND. "De huurprijs die winkeliers betalen is exclusief de energiekosten. De kosten voor gas, water, licht en elektra vallen namelijk onder de servicekosten. Winkeliers dreigen hierdoor dubbel belast te worden." Door de concurrentie van webshops kunnen lang niet alle winkeliers de prijzen verhogen, meent de RND.

Reacties 3


H vdSande 22 apr, 14:58

Meedenkende grote verhuurders bestaan niet. Als ze de huurprijs mogen verhogen volgen ze de wet, dan kan je er op rekenen dat ze dat gaan doen. Het is een keiharde zakenwereld met aandeelhouders, als je de huur niet kan betalen ga je maar weg en zoeken ze weer een buitenlandse partij die met allerlei belastingvoordelen in het pand wil. Het is niet voor niets dat in grote winkelcentra allemaal dezelfde winkels zitten en als er een onbekende winkel zit dan mag je afvragen waar het geld vandaan komt zoals laatst in The Mall of the Netherlands.


Mac R. 22 apr, 13:50

Veel winkelvastgoed is intussen in handen van "snelle jongens", die werken hier echt niet aan mee en proberen op deze manier (vastgelegd in iedere huurovereenkomst) de eventuele lockdown kortingen terug te verdienen.


Arie Feenstra 22 apr, 13:26

Tuurlijk, de graaiers van het vastgoed zullen ook eens niet vooraan staan, en maar klagen dat panden zo slecht gevuld zijn in de winkelcentra.
De kleine ondernemers worden gewoon het winkelcentrum uitgeknepen.
Ongelofelijk dat er nog steeds geen overheidsmaatregelen komen die dit beperken.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!