Als retail logistiek wordt: de kansen van automatisering

Als retail logistiek wordt: de kansen van automatisering

Logistiek is vandaag de dag een belangrijk onderdeel van een retailformule. Door de groeiende online markt ontstaat ruimte voor nieuwe retailconcepten waar logistiek een vast onderdeel van is. De reguliere retailer moet ervoor zorgen dat zijn producten bezorgd worden bij de klant. Het gevolg is dat je werkprocessen veranderen én je administratie complexer wordt. Hoe je dat slim organiseert? Door te automatiseren. 


Retailers zitten vol ondernemerszin. Slaan roerige tijden een gat in de markt? Dan springt er altijd wel iemand in. Zo waren daar ineens de flitsbezorgers. In de kern zijn het natuurlijk supermarkten, maar de positionering leunt sterk op snelle bezorging. Flitsbezorgers hebben dan ook een eigen legertje fietskoeriers in dienst. Kun je het inbeelden dat je als retailer fietskoeriers in dienst neemt?


Zo ver hoef je natuurlijk niet te gaan. Want ieder z’n vak, toch? Dus werken vrijwel alle retailers al jaren samen met een pakketdienst. Tot voor kort was dat relatief beperkt. Vanuit een achterkamertje van de winkel werden pakketjes verstuurd, als extra verdienste naast de winkelverkoop. Na twee jaar pandemie kunnen we rustig stellen dat die verhouding compleet is veranderd. Verkoop vanuit het magazijn is een belangrijke bron van inkomsten. 


Opnieuw organiseren: een kans voor automatisering


Hoog tijd om dat logistieke proces te professionaliseren. Het achterkamertje volstaat niet meer en ook de bijbehorende werkwijze en IT zijn niet meer optimaal. Ondernemend als je bent heb je de magazijnruimte waarschijnlijk al wel uitgebreid. Volgende stap is een leeg papier pakken en het ideale logistieke werkproces opnieuw uittekenen, een eerste uitgelezen kans voor automatisering. Bedenk hoe IT optimaal aan dat logistieke proces kan bijdragen. Een handige pakbon, een adressticker, administratie, communicatie naar de klant: hoe meer je kunt automatiseren, hoe waardevoller dat is. 


Niet lullen, maar poetsen


Met een prominentere rol voor logistiek veranderen je werkzaamheden: je gaat de voorraad strak beheren, efficiënt orders picken, inpakken en versturen. En dat alles op grote schaal. Wie gaat dat doen? Natuurlijk kun je winkelmedewerkers flexibel inzetten in het magazijn, maar hun talent is iemand welkom heten en adviseren in de winkel. Orders picken vraagt een heel andere mentaliteit, de mouwen moeten opgestroopt. 


Voor dat type medewerker klop je aan bij de uitzendbureaus. Uitzendkrachten zijn vandaag al waardevol, maar straks ook, als de business weer booming is. Dan kun je met oproep- en uitzendkrachten snel opschalen. Start dus met het opbouwen van een pool uitzendkrachten en bouw een goede relatie op met het uitzendbureau. 


Gevolg: administratie complexer


Met de komst van oproep- en uitzendkrachten voor logistieke functies neemt de variatie in dienstverbanden ook toe. In distributiecentra en warehouses bijvoorbeeld zien wij veel verschillen in dienstverbanden: naast vaste ook tijdelijke en flexibele arbeidsovereenkomsten en vaak ook medewerkers via een buitenlands verloningsbedrijf.


Net als die eerdergenoemde fietskoeriers niet iets is waar veel retailers aan denken, maar voor logistieke functies is de kans op arbeidskrachten uit het buitenland toch echt reëel. Bereid je er dus maar op voor. Daarnaast moet je rekening houden met hoger verloop. Dat alles maakt de administratie omvangrijker en complexer. Heb je er al zin in?


Tweede kans voor automatisering: HR-administratie


Voor retailers die niet warmlopen voor administratie is er goed nieuws: zowel urenregistratie als salarisadministratie zijn bij uitstek geschikt om te digitaliseren. Dit is de tweede kans die automatiseren aan retailers biedt. Zo kun je volstrekt automatisch ieders gewerkte uren registreren, waarna je zuivere data aanlevert aan de salarisverwerking. En ook de afstemming met meerdere uitzendbureaus én die buitenlandse verloningsorganisaties kan efficiënt via één Nederlandstalig systeem verlopen. Die technologie is er al, kant-en-klaar en bewezen effectief. 

Eigenlijk logisch dat uitgerekend technologie nu de helpende hand biedt. Want online retail en logistiek gaan nu eenmaal hand in hand met digitalisering en automatisering.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in