Veilingwebsite Catawiki lijdt weer verlies

Veilingwebsite Catawiki lijdt weer verlies

Catawiki is na het eerste winstgevende jaar weer in de rode cijfers beland. De Nederlandse veilingwebsite leed in 2021 een verlies van 2,2 miljoen euro. In 2020 bedroeg de winst 4,5 miljoen.

Het in Amsterdam gevestigde bedrijf schroefde de investeringen flink op. Er werd vooral veel geld gestoken in de groeimarkten Spanje en Duitsland. Bij de oosterburen zou er door marketinginspanningen en technologische verbeteringen een groei van dertig procent zijn geboekt.

Het brutobedrijfsresultaat van Catawiki was vorig jaar wel positief. De waarde van de transacties die via het platform werden gedaan groeide met zeventien procent naar bijna 490 miljoen euro. De veilingwebsite breidde het personeelbestand uit van 594 naar 750 medewerkers. Nederland, Italië en Frankrijk zijn Catawiki's grootste markten.

Dat er flink kon worden geïnvesteerd dankt het bedrijf aan een investeringsronde waarbij eind 2020 150 miljoen euro werd opgehaald. Catawiki breidde het aanbod dit voorjaar uit met nieuwe, handgemaakte producten. Om ervoor te zorgen dat klanten vaker naar de site terugkeren, wordt volgens general manager Cyrille Coiffet meer ingezet op personalisatie

Reacties 26


karel van dierman 27 jun, 23:12

Catawiki is een grote luchtballon, ze verleiden de consumenten met veilingen zonder limiet en hele hoge onrealistische taxaties van deze objecten. Ze schermen met veilingmeesters die dit zogenaamd getaxeerd hebben. Klopt niks van. Ze zoeken met het nieuwe geld wat ze krijgen steeds nieuwe klanten , terwijl ze door de oude klanten op te lichten vaarwel zeggen tegen deze klanten. Je kan pas groeien als je een gezonde basis hebt. Het heeft een hoog WeWork gehalte.


paul katser 28 jun, 18:53

Beste Karel,

Het klopt inderdaad het is een grote luchtballon, bij de juwelen gebeurt dit voornamelijk. Er worden juwelen met slechte kwaliteit diamant aangeboden die op foto's worden opgepimpt en met een certificaat een fancy naam krijgen ( bijvoorbeeld Fancy Grey Yellow , wat in feite een piskleur is) zodat mensen denken dat is bijzonder met een hele hoge taxatie. Deze juwelen worden zonder limiet aangeboden. Mensen bieden bijvoorbeeld 1/10 van de hoge taxatie wat nog te hoog is.

Deze juwelen worden door partijen buiten de EU aangeboden voornamelijk Israël. Deze sieraden zijn niet meer terug te sturen als men niet tevreden is i.v.m. de al betaalde invoerrechten en BTW. Dus klanten zijn ontevreden en komen niet meer terug. Catawiki weet hiervan maar probeert de negatieve reviews hierover te verbergen door ze te deleten. Dit kan nooit lang goed gaan. Je kan wel elke keer nieuwe klanten vinden in Europa en op een gegeven moment houdt het op. Inderdaad een hoog WeWork gehalte.


paul katser 3 jul, 07:11

Grappig en interessant, ze hebben ook kantoor gehuurd bij WeWork. Zullen ze daar inspiratie hebben opgedaan. Om alles op te blazen en voor de hoofdprijs aan beleggers te verkopen en dan de boel laten instorten.


iris van Dalen 23 jul, 14:55

Ik zie inderdaad veel dingen die niet kloppen op zo een Platform. Ze opereren Europees maar de regels van lokale landen kunnen ze niet integreren in 1 systeem.

1. Verpakkingbelasting Duitsland
2. Verplichte Keuring Juwelen in Nederland met een gehalte teken.
3. BTW afdracht van verkopers per land, gebeurt dit wel überhaupt
4. Garantie bepalingen in verschillende landen bij online verkoop. In Duitland en Frankrijk gelden hele strenge regels. Als iets niet is wat het is kun je het zelfs heel lang na de verkoop dit retourneren. Ik zie dit met de gebrekkige klantenservice bij Catawiki niet zo snel gebeuren.

Ik hoop dat er in Europees verband tegen Catawiki word opgetreden. Want hiermee geef de lokale verkopers op de Online Markt die zich wel aan deze regels houden een flinke achterstand om hiermee te concurreren.


Fred Dieren 29 jul, 16:48

catawiki is een bedrijf die niks geeft om de kopende klanten , omdat ze met het budget van de investeerder toch weer nieuwe klanten over heel europa kan vinden. Heel treurig want dit is beleid voor de korte termijn zoveel mogelijk snel groeien en geld verbranden. Wat er op termijn gebeurt interesseert ze niet.


Natasha Mulders 31 jul, 18:23

Catawiki belazert kopers met veel te hoge taxaties die worden toegestaan door de taxateurs bij de juwelen. Vooral bij de juwelen die zonder limiet worden aangeboden. Ben benieuwd hoe lang diy goed kan gaan hoop dat er een consumentenbond of iets dergelijks tegen gaat optreden.


Freddie Fisher 31 jul, 20:18

Natasha Mulders werkt die niet als taxateur bij Catawiki ? Ik zie inderdaad ook onterechte hoge taxaties bij de juwelen. Vooral bij vekopers buiten de EU.


Jenny Fox 21 sep, 15:08

Ik zie vooral als zo nu en dan verkoper dat de experts weinig verstand van zaken hebben. Wat ook een doorn in het oog is is dat veel mensen de gewonnen veiling niet betalen. Catawiki treed daar veel te soft tegen op door ze er met een waarschuwing vanaf te laten komen. Het lijkt wel een speeltuin. Ze hebben een super concept in handen maar maken er zelf een zooitje van omdat ze niet luisteren naar hun klanten en stug doorgaan….


paul katser 23 sep, 08:07

Het concept is goed maar er wordt veel te veel misbruik van gemaakt en niet tegen opgetreden door Catawiki. Waardoor de goede klanten op termijn weg zullen blijven omdat het vertrouwen in dit platform beetje bij beetje afbrokkelt. Met al het geld van de investeerders kun je dat niet uiteindelijk meer terugkopen. Jammer, helaas is korte termijn denken en de hebberigheid van het management hier debet aan. Ik vind het wel vreemd dat een overheidsinstantie niet hier tegen optreedt er worden op grote schaal zoveel regels overtreden op het platform dat je dit niet meer kunt verzachten door te zeggen dat Catawiki een IT startup is en fouten mag maken.


iris hendrica 26 sep, 18:46

We moeten dit niet onderschatten. Ik denk op het gebied van juwelen, er circa 1.500.000 per week wordt verkocht door heel Europa. Stel er is 1/3 deel van totaal verkeerd beoordeeld beschreven met foute certificaten of andere duistere praktijken waardoor consumenten worden benadeeld. Dan is dat 500.000 euro aan verkoop aan consumenten per week die worden benadeeld dit kan toch niet zo lang doorgaan. Als een privé persoon dit zou doen zouden ze allang worden opgepakt voor oplichting. Als platform ben je gewoon verantwoordelijk. Je weet dat het gebeurt dit kun je zien aan de negatieve feedbacks die ook nog eens regelmatig worden verwijdert op verzoek van een duistere verkoper. Dus startup of geen startup gewoon stoppen met die foute juwelen toe te laten op je platform.


iris hendrica 30 sep, 18:17

Ravi Viora en Jan van Diermen zijn ook verantwoordelijk voor dit soort duistere praktijken. Zij zitten in het hoger management. Een schande dat ze hun ogen sluiten als dit soort dingen gebeuren op Catawiki, ze maken Catawiki kapot zo. Ze denken alleen maar aan cashen van hun optie pakket op korte termijn.


jan hoogma 2 okt, 14:49

Wat een gemekker over Catawiki op dit bericht ik begrijp het probleem niet


Jan Muskers 15 okt, 13:10

Beste Iris,

Het is Ravi Vora. En ik denk wel dat je gelijk hebt. Ze willen hun zakken als eerste vullen ten kosten van de kopende klanten. Heel veel mensen worden opgelicht met foute kavels die op een schreeuwerige manier door zogenaamde curators worden aangeboden. En als het waardevol worden gekenmerkt. terwijl ze in werkelijkheid maar een fractie waard zijn van wat ze beloven. Dit is gewoon oplichting. Startup of geen Startup dit mag niet en Ravi Vora en Jan van Diermen en zijn collega's zijn er voor verantwoordelijk.


Jasper de Kikker 3 nov, 18:37

Ik begrijp niet dat een veiling expert zoals Natasha Mulder een juweel zo hoog kan texeren: zie deze kavel bijvoorbeeld

https://www.catawiki.com/en/l/63308491-1-45-tcw-diamond-ring-14-kt-white-gold-ring-1-10-ct-diamond-0-35-ct-sapphires-no-reserve-price

getaxeerd op 20.000 -22.000 euro retail als juweel terwijl het een markt waarde heeft tussen de 1000- 2000 euro 1.10 crt vieze grijze kleur diamant. Dit soort praktijken worden op grote schaal elke week gedaan. Ik noem dit mensen oplichten. Catawiki heeft dus een medewerker in dienst die mensen verkeerd voorlicht m.b.t de waarde van een juweel. Ravi Vora en Jan Diermen wordt een wakker en zit niet alleen te kijken naar het innen van je kwartaalbonus.


albert cohen 20 dec, 19:04

Het zit inderdaad niet goed in elkaar bij Catawiki. Er gaan geruchten dat er een leegloop is van ontevreden personeel en verkopers. Ook schijnen ze steeds later uit te betalen. Is dit een teken van een voortijdig faillissement ? Wie zal het zeggen. Iedereen in het management heeft zijn zakken al gevuld en de investeerders en personeel zijn de Pisang. Gaan ze weer voor een nieuwe bedelronde bij investeerders?


Tyrell Arnold 1 jan, 15:41

Dit verbaast me niks allemaal, er gaan geruchten dat Catawiki ( de veilingmeesters en het hogere management ) al jarenlang de andere kant op kijken terwijl grote partijen vanuit Antwerpen en Israël synthetische en behandelde diamanten verkopen als natuurlijke diamanten met onbetrouwbare certificaten die aangeven dat het natuurlijke diamanten zijn. Op een gegeven moment wreekt zich dat en ontploft het in je gezicht. Serieuze klanten blijven weg en zelfs het personeel gaat weg omdat ze niet meer tegen die oneerlijke praktijken kunnen. Jammer maar zo een bedrijf verdient het niet om te blijven bestaan.


ludwig Genie 8 jan, 18:50

Catawiki heeft buiten één uitzonderlijke kleine winst sinds 2008 altijd verlies gemaakt. Investeerders zien hun geld in rook opgaan, verkopers worden niet uitbetaald. Klantenservice is onbestaande : geen reacties op mail of live chats. Deze firma is al mijn vertrouwen kwijt als regelmatige koper en verkoper die hun al 1000-den Euro commissies heeft opgeleverd.


Joost Vondel 1 feb, 08:54

Ik lees een hoop aannames die nergens op gebaseerd zijn. Uitbetaling is altijd op tijd en de klantenservice uitermate vriendelijk en accuraat. Door de hoeveelheid is er natuurlijk altijd wel wat, maar in grote lijnen gaat het prima! đź‘Ť


Karel de Beer 11 feb, 07:12

Catawiki is een grote fata morgana. De veilingmeesters die er de spullen cureren worden onderbetaald (salaris 2000-2500 euro per maand bruto ongeveer). De meeste kenners zijn vaak mislukt in hun eigen branche als ondernemer en ze kiezen dan voor de zekerheid van een dit vaste lage salaris. Alleen is dit salaris niet voldoende dit zorgt dan ook voor perverse andere randzaken.

Zoals bijvoorbeeld:

Veilingmeesters handelen zelf erbij in de producten waar ze veel over weten op het platform Catawiki. Catawiki zegt dat ze dit verbied , maar je kunt niet verbieden dat ze dit doen via allerlei bevriende handelaren en kennissen. Het is dan dat de slager zijn eigen vlees gaat zitten keuren en verkopen.

Veilingmeesters laten tegen betaling allerlei slechte dingen toe van bevriende handelaren.

Oplossing zou moeten zijn deze veilingmeesters beter te betalen, maar dit knabbelt weer aan het verdienmodel van Catawiki. Helaas is de nietsvermoedende consument de dupe van deze verkeerde vorm van zuinigheid van Catawiki. Consumenten hopen dat ze spullen kopen die goed worden gecureerd maar het tegengesteld is waar en de kans is heel groot dat consumenten worden opgelicht op Catawiki.


Catababe Catababe 7 apr, 19:58

Het is klaar met Catawiki. Alleen maar negatieve recensies. Er wordt rommel verkocht , slechte klanteservice. Investeerders trekken de stekker eruit. Misschien kunnen ze in Oost Europa gaan veilen , daar kennen ze de slechte streken van Catawiki nog niet.


simon simonfischer 25 apr, 18:17

Als ik de fiscus zou zijn zou ik ook maar eens rondsnuffelen tussen al deze aanbieders, ik ben benieuwd of iedereen netjes zijn BTW aangifte invult als men nieuwe zogenaamd antieke producten verkoopt. Grote kans op BTW fraude bij professionele aanbieders via Catawiki aangezien iedereen wordt gedwongen door Catawiki om nieuwe producten tegen bodemprijzen te verkopen.


emiel groenendijk 3 mei, 12:32

Ik vraag me af of Catawiki met de gebrekkige klantenservice die ze hebben, iets doen aan het tegengaan van witwas praktijken via hun website. Ik betwijfel het namelijk. Stel een groep witwassers verkopen per jaar 1000 objecten via hun platform via diverse katvangers. Dan krijgen deze katvangers dit allemaal netjes wit op hun rekening. Als ze dit met zwart geld hebben gekocht dan heb je een witwas carrousel. Het lijkt me dat Catawiki geen navraag doet naar de herkomst van deze objecten, het kunnen ook bijvoorbeeld gestolen objecten zijn. Catawiki mag zich niet verschuilen achter het feit dat ze maar een tussenpersoon zijn. Ze dienen alle geveilde goederen gewoon ze controleren via bijvoorbeeld om mee te beginnen stopheling.nl .


jan van dopperen 4 mei, 10:38

Beste Emiel ,

Ze noemen dit cyberlaundering. Via katvanger-accounts nemen witwassers deel aan de Catawiki veiling, verkopen het kunststuk voor een redelijk bedrag – om daarmee het illegaal verkregen geld een ogenschijnlijk legale oorsprong te bieden. Hoe hoger de geboden prijs, hoe meer geld van illegaal naar legaal verandert. De spullen die geveild worden zijn verkregen met contant geld en zijn zogenaamd van oma geweest. Bij Catawiki komt cyberlaundering waarschijnlijk heel veel voor omdat tussen al deze ontelbare geveilde goederen dit niet zo opvalt. Verder hebben ze er geen belang bij om dit te stoppen want het kost hun omzet. Het verplicht stellen van een onderzoek naar de herkomst van deze goederen door Catawiki zou dit kunnen stoppen.


Kasper Hendriks 19 mei, 19:26

Catawiki met het huidige management zijn verantwoordelijk voor het helen van al deze gestolen goederen een schande is het. Ze moeten worden aangepakt. Ze zijn witteboorden criminelen. Ze staan toe hoe de fiscus in heel Europa wordt opgelicht en dat ongestraft al die gestolen spullen worden geveild via hun platform. Verder worden de consumenten door deze drie maffiosi continu opgelicht zodat ze hun Bonus naar binnen kunnen harken.


Tim .K 13 jun, 19:54

Ik zie erg veel insiders informatie. Voor BVA-Auctions geld het zelfde. BVA-Auctions is vanwege meerdere schandalen niet meer actief en opererend in de consumentenhandel gebasseerd op veilingsrechten.

Als Cata wiki inderdaad meerdere schandelen heeft m.b.t. meerdere jaren of gedetaileerde insiders informatie. Raad ik de volgende documentaties aan te leveren:

Fiod: https://www.fiod.nl/fraude-melden/

- Wanneer er taxatie fraude aanwezig is
- Aangewezen management o.b.v. besluitsvorming
- Onofficiële documentaties van waardes en diamanten
- Foutieve informatie of bedrog van online verkoop
- Spook facturaties
- Foutieve BTW of internationale belastingen
- Foutiefe internationale adminitstratie of handelswijze
- Transparante informatie over verkoper buiten EU
- Kans van heling / black market juwelen (onderbouwing)

AVG:: https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/

- klacht melden (indien er misbruik is van persoonlijke data of niet genoeg beschermd met koper, bemiddelaar (Cata-wiki) - en wederverkoper. Kans van slagen is hoger bij wedeverkopers en inzichten in AVG beleid hoe consumenten gegevens worden beschermd en hoe je dit moet behandelen. Catawiki is verplicht alles eraan te doen om het privacy beleid maximaal toe te passen. DIt is een plicht als bemiddelaar.


Aangiftes: https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen

- Taxatie waardes onterecht
- Niet uitbetalen van kopers of wedeverkopers
- Vervalsing van buiten EU documentaties
- Benaderling / oplichting of fraude van vervalsing o.b.v. incomplete of onterechte waarde informatie

Ik lees erg veel informatie over extreem sterke aanwijzingen. Het voordeel is: mijn drie links mogen vrijblijvend toegpast worden bij een verdenking (met onderbouwing).

BVA-Auctions was na 2 maanden inactief gesteld. Wil je de consument beschermen tegen schimmige veilingen en veilingvoorwaardes vanuit de koper en wedeverkoper (samenwerking Cata-Wiki). Gebruik de methode zoals hierboven.

Groet Tim.K


Peter Simonis 18 jul, 18:04

Beste Karel
Je hebt gelijk je kan zelfs zeggen dat Catawiki de handel in gestolen spullen stimuleert en in stand houd , vanwege de grote hoeveelheid spullen die er worden geveild vallen de gestolen spullen bijna niet mee op. Het is ondoenlijk voor recherche om alle veilingen te controleren. Dieven kunnen probleemloos hun gestolen spullen verkopen en legaal uitbetaald worden. Catawiki is in feite de heler.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!