'Supermarktprijzen gaan nog meer schommelen'

Supermarktprijzen zullen de komende periode nog sneller stijgen. Reden: door de inflatie worden veelal kortlopende contracten afgesloten en producenten berekenen kostenstijgingen direct door aan winkelketens.

Dat vertelt Rabobank-econoom Sebastaan Schreijen aan het FD. Hij stelt dat leveranciers en supermarkten alleen nog kortlopende contracten durven af te sluiten. "Niemand wil afspraken maken voor een jaar. Producenten kunnen hun gasprijs en grondstofprijzen niet zo lang vastzetten. Daardoor is iedereen terughoudend. Dat geldt ook voor retailers: als de prijzen dalen, willen zij daarvan profiteren."

Afgezien daarvan spreken veel leveranciers af dat ze stijgingen van energie-, transport- en grondstoffenprijzen direct kunnen doorberekenen aan supermarkten. "Daardoor komen kostenstijgingen sneller bij de consument terecht. Voorheen zat daar wat vertraging tussen, omdat retailers en leveranciers eerst moesten onderhandelen."

Doordat de prijzen van grondstoffen zijn gestegen, personeel schaars en duur is en de brandstofprijzen zijn opgelopen, zijn de prijzen in de supermarkt de afgelopen maanden ook flink hoger. Of de prijzen voor voedingsmiddelen zullen dalen wanneer één van deze kostenposten goedkoper wordt, is volgens Schreijen de vraag. "Serieuze prijsdalingen zijn in deze periode op één hand te tellen, of supermarkten moeten weer een prijzenoorlog ontketenen."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!