‘Duizenden retailers stoppen om gebrek aan toekomstperspectief’

‘Duizenden retailers stoppen om gebrek aan toekomstperspectief’

Enkele duizenden winkeliers stopten in 2023 om een schuldenlast te voorkomen. "Het gaat om ongeveer 4 procent van de winkeliers en dat is 2 keer zoveel als in 2022", zegt voorzitter Jan Meerman van brancheorganisatie INretail tegen Nu.nl

De gestegen kosten brengen retailondernemers in moeilijkheden. Hun energie-, huur- en loonkosten namen toe, terwijl de omzet gelijk bleef ten opzichte van 2022. “Dat betekent dus dat het rendement onder druk staat. Vooral de stijging van het minimumloon zorgt voor extra kosten", vat Meerman samen. “Zij trekken de stekker uit hun zaak, omdat ze er geen toekomst meer in zien.”

Ook de krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor hoofdbrekens. Er is een ‘flink tekort’ aan onder andere keukenmonteurs, parketleggers en chauffeurs, zegt Meerman. “Veel ondernemers krijgen genoeg opdrachten en orders, maar er zijn te weinig mensen om alles uit te voeren.”

In 2023 gingen in totaal 337 retailbedrijven failliet. Dat is 57 procent meer dan het jaar ervoor (193), zo meldde het CBS eerder. De 337 retailfaillissementen in 2023 is het hoogste aantal in een kalenderjaar sinds de 369 faillissementen van 2019. Daarmee lijkt de tendens van voor de coronacrisis zich weer voort te zetten. Ook in 2018 (361) en 2017 (347) ging er een vergelijkbaar aantal bedrijven failliet.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!