Keymusic opnieuw failliet: 'Het is heel zonde'

Keymusic, dat muziekinstrumenten en -apparatuur verkoopt, is opnieuw failliet verklaard. Dat gebeurde in 2019 ook al. "Het is heel zonde", zegt eigenaar Jan 't Hoen tegen RetailTrends. "We hebben er met heel veel mensen enthousiast aan gewerkt, maar het is niet gelukt."

De coronacrisis is volgens 't Hoen de belangrijkste oorzaak. "Vooral de laatste coronaslag in het vierde kwartaal van vorig jaar was voor ons een heel zware." Winkels moesten dicht en de supplychain haperde. Keymusic zette sinds de doorstart in 2019 in op groei, maar de financiering bleek een probleem. "Dat wilden we deels door private equity doen, maar die hielden in januari ook allemaal de hand op de knip."

't Hoen, die in 2019 zo'n 5,5 miljoen euro neertelde voor de Nederlandse tak van Keymusic en die ook de aandelen van de Belgische tak verwierf, was april vorig jaar nog zeer positief over de kansen. Inclusief franchisewinkels had de keten toen 26 winkels, in Nederland en België. Binnen twee jaar zouden dat er veertig moeten zijn, was het idee. "Vorig jaar zou het jaar zijn dat corona een beetje tot het verleden zou behoren, maar dat was niet zo. En dat heeft er bij ons in gehakt."

Winkels dicht

Keymusic liet vervolgens het groeiscenario vallen. "We hebben dit jaar franchise afgebouwd en ook een aantal eigen winkels gesloten." Toen 't Hoen het faillissement aanvroeg, waren er in Nederland nog drie eigen winkels: in Eindhoven, Utrecht en Rotterdam. Die zijn dicht. Dat geldt volgens curator Duco van Dongen ook voor een verkooppunt in muziekmakerscentrum Q-Factory in Amsterdam en de overgebleven franchisewinkel in Den Bosch.

In België heeft Keymusic op dit moment winkels in Antwerpen, Brussel en Gent. Daar waren geen franchisewinkels meer. In België is volgens 't Hoen gekozen voor een gerechtelijke reorganisatieprocedure, waarbij het bedrijf tijdelijk beschermd is tegen schuldeisers. "Hoe dat gaat, zullen we komende week merken", zegt 't Hoen. De winkels in België zijn open.

Belangstelling voor doorstart

Er hebben zich meerdere partijen gemeld die interesse hebben in een doorstart, zegt de curator. Hoe groot de kans op succes is, is nog niet duidelijk. "Dat weet ik nog niet. Daarvoor zijn we in een te vroeg stadium", aldus Van Dongen. De biedingsprocedure is nog niet opgestart.

De curator moet nog onderzoek doen naar de oorzaak van het faillissement. "Ik vind het nog te vroeg om daar iets over te roepen. Maar corona heeft natuurlijk niet geholpen."

Reacties 7


robert schelvis/tegelaar 19 sep, 21:30

Je zal maar geld te goed hebben als leverancier,kan je de tweede keer fluiten naar je geld,letterlijk en figuurlijk
Dit bedrijf zou niet meer mogen " opstarten," als alle schulden zijn betaald
Is gewoon niet levensvatbaar


Piet De hulp van Sint 19 sep, 22:28

De enige muziekwinkel die last heeft gehad van de corona crises.


Jack Kerouac 20 sep, 16:56

Coronacrisis ? Er werden nooit meer instrumenten verkocht wereldwijd dan in die periode. Nee, als nieuwe eigenaar Jan 't Hoen in 2019 de overname deed, werden er aan de lopende band nieuwe filialen geopend. Deventer, Kortrijk, Oostende, Hasselt, Den Bosch, Heerlen etc Nieuw duur pand voor Den Haag, nieuw pand voor Rotterdam, peperdure nieuwe locatie voor Antwerpen. Jammer genoeg was er geen geld meer om deze te voorzien van voldoende stock. Toen het financieel begon te sputteren werd de managing director buiten gegooid alsook enkele andere spilfiguren. Vele anderen verlieten daarop spontaan het schip en gingen naar de concurentie. Deze werden vervangen door mensen die de branche totaal niet kennen. Vervolgens sloot hij het hoofdfiliaal waar alles begon in Sint Niklaas, een begrip in de muziekwereld. En dan is de reden de Corona crisis ? Falend managment en grootheidswaanzin, ja.


Piet van Loon 20 sep, 17:14

Heb op 9 september geluidsboxen besteld voor € 360.00 en betasld via mollie
Dus mer andere woorden ik kan fluiten naar mijn centen


Ad Murck 22 sep, 11:09

Ach jee, ik wilde vanmorgen mijn kapotte Yamaha NP-V60 laten controleren in de winkel in Rotterdam, waar ik hem heb gekocht. Ik vond het al zo vreemd dat de winkel gesloten was. Nu lees ik pas waarom. Wat nu? Iemand een idee?


Frans Rutten 22 sep, 15:26

Ik ben van mening dat je een muziekinstrument moet voelen, horen en ruiken voordat je het koopt. Om die reden heb ik dan ook het nodige gekocht in de winkel in Eindhoven. Jammer. Blijkbaar is die tijd voorgoed voorbij en moet ik nu ook suf achter het beeldscherm shoppen.
Veel sterkte voor alle medewerkers en bedankt voor het goede advies in de afgelopen jaren.


Dj Kabo 26 sep, 22:16

Ik heb ook dmx Kontroler gekocht van 236€ en nog niet e-mail met reageren , weet jullie met wie kan contact meenemen?

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!