Conflict bij Delhaize loopt hoog op: vakbond dient strafklacht in

Conflict bij Delhaize loopt hoog op: vakbond dient strafklacht in

De socialistische vakbond BBTK dient een strafrechtelijke klacht in tegen Delhaize. Aanleiding is het plan van de Belgische supermarktketen om 128 eigen winkels over te dragen aan zelfstandigen

Sinds de aankondiging een maand geleden zijn dagelijks tientallen winkels gesloten door acties van het personeel. Volgens Delhaize behouden de ongeveer 9.000 medewerkers hun baan tegen hetzelfde loon en dezelfde arbeidsvoorwaarden als de winkels worden overgenomen, maar vakbonden en medewerkers betwijfelen dat.

Ook zouden er op het hoofdkantoor in Asse zo'n 280 banen verdwijnen. Daarover gaat de klacht die de BBTK indient bij het arbeidsauditoraat van Brussel tegen Delhaize en drie directieleden. Volgens de vakbond geldt de wet-Renault, omdat het een collectief ontslag betreft. Die wet verplicht bedrijven om bij een grote ontslagronde met de vakbonden te bekijken of er geen alternatieven zijn.

Volgens Delhaize is die wet nu niet van toepassing, omdat de banen niet in één klap verdwijnen. "Er verdwijnen jobs in functie van het tempo waarin we winkels afstoten. We weten nog niet hoelang het proces zal duren", zei een woordvoerder eerder tegen De Tijd. De BBTK wil dat Delhaize de wet respecteert. "Niemand staat boven de wet, ook Delhaize niet. De werknemers zijn geen ordinair koopwaar."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!