FNV zet hoog in bij cao-onderhandelingen supermarkten

FNV zet hoog in bij cao-onderhandelingen supermarkten

Vakbond FNV zet hoog in bij de cao-onderhandelingen voor supermarktmedewerkers die bij de grote ketens werken. De bond eist een loonsverhoging van meer dan 14 procent, meldt persbureau ANP.

“Werknemers zitten behoorlijk aan de grond. Wij krijgen regelmatig signalen dat mensen steeds moeilijker kunnen rondkomen. De afgelopen jaren hebben deze medewerkers nauwelijks loonsverhogingen gekregen”, stelt FNV-bestuurder Danielle Wiek.

De onderhandelingen, die dinsdag officieel van start gaan, zijn extra spannend na het recente conflict tussen de bonden en Albert Heijn over een cao voor distributiemedewerkers. Er ontstonden stakingen bij distributiecentra waardoor de schappen in veel winkels leger raakten. Uiteindelijk kwam er een akkoord: medewerkers krijgen onder meer een loonsverhoging van 10 procent.

De FNV vreest niet voor de gevaren van een loon-prijsspiraal als gevolg van de hoge looneisen van vakbonden bij cao-onderhandelingen. Daarbij leiden hogere lonen tot hogere prijzen, die vervolgens weer leiden tot hogere looneisen. “Dat is een discussie die door de werkgevers wordt aangewakkerd", zegt vakbondsvrouw Wiek tegen het ANP. “Zij hebben de toename van de kosten al lang ingecalculeerd. Wij jagen de inflatie niet aan, maar corrigeren achteraf zodat medewerkers nog steeds hetzelfde kunnen kopen.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!