SP en SGP: winkels moeten contant geld accepteren

SP en SGP: winkels moeten contant geld accepteren

Winkels moeten verplicht worden om contant geld te accepteren, vinden de SP en SGP. Op steeds minder plekken kun je met cash betalen en dat vinden de partijen zorgwekkend. 

Zij pleiten samen voor een wettelijke acceptatieplicht van contant geld voor supermarkten en winkels. Volgens de Nederlandsche Bank en Betaalvereniging Nederland zijn er ongeveer 1,3 tot 1,5 miljoen mensen afhankelijk van contant geld. Het betalen met contant geld wordt vooral gedaan door scholieren, 65-plussers en mensen die moeilijker rondkomen.

Naar verwachting kunnen zij over vijf jaar nog in 6 van de 10 winkels betalen met brief- en muntgeld. Nu kan dat nog op 9 van de 10 plekken. In de grote steden is het pin-only beleid het grootst.

“Het is heel belangrijk dat kwetsbare groepen zo goed mogelijk mee kunnen doen in onze maatschappij. Je wilt niet dat mensen straks geen patatje of boek meer kunnen kopen omdat ze in het digitale betalingsverkeer niet goed kunnen meekomen”, stelt SP-Kamerlid Mahir Alkaya.

Reacties 5


Arie Feenstra 13 jun, 12:54

Een totaal absurde situatie dat pin only, we raken in NL totaal verslaafd aan de digitalisering.
Ook niet zo vreemd natuurlijk in een land waar men altijd denkt " Als het brand, brand het bij de buren"
Niemand die nadenkt over tijden van calamiteit of oorlog.
Maar o wee als het internet plat gaat of wanneer electriciteit uitvalt, dan staan ze op de achterste benen en met de handen in het haar. En kunnen zich op geen enkele manier meer redden.
Een gekte waar ons land denk ik de enige in is. Doen alsof het nooit fout kan gaan, en volledig verslaafd en afhankelijk van internet


Wim Kits 13 jun, 15:05

Ach, vervelend, maar ik denk dat een groot deel van de Nederlanders geen contant geld meer bij zich heeft, digitaal betalen gaat vanzelf de overhand nemen. En verplicht stellen?? Weet u wel wat het kost om geld bij een bank af te storten ??


Maarten Bennis 13 jun, 15:17

Goed punt Arie, zo had ik er eerlijk gezegd nog niet naar gekeken. Onze afhankelijkheid van technologie en dus stroom wordt met de dag groter. Wie het nieuws volgt en een beetje technisch inzicht heeft, weet dat de stabiliteit van ons stroomnet er alles behalve beter op wordt. Het vooruitzicht van 'rolling blackouts' is zeker niet ondenkbaar.

Maar goed, cash geld mag dan echt analoog zijn, al decennia lang komen die uit electronisch geregelde flappentappen. Dus onze kwetsbaarheid is niet van gisteren. Die is al heel lang in de maak. Cash of digitaal geld maakt dan ook niet meer zoveel uit. Met cash kunnen we het hooguit een paar dagen langer volhouden. Dat gaat het verschil ook niet maken.


NILS KIJKUIT 13 jun, 19:31

Arie, het scenario dat je beschrijft is niet ondenkbaar, zeker niet in deze tijd. Maar het verplicht stellen van het accepteren van cashgeld om die reden is geen oplossing. Immers Geldmaat machines hebben ook elektriciteit en data nodig, banken zijn er nauwelijks meer (en als ze er al zijn dan kunnen ze zonder computers ook niets).

En als de de politiek wil verplichten om contant geld te accepteren, dan moet afstorten voor bedrijven goedkoper en veiliger.


Chantal Me 14 jun, 09:24

Als je nu met een briefje van €50 betaald dan blijft dat €50. Betaal je online dan wordt het al gauw €49 waard, De betaalautomaat dienst en de bank wil namelijk een percentage of x-bedrag hebben voor de transactie. Banken hebben er dus baat bij dat er online wordt betaald en maken geld storten moeilijker plus duurder.

Is er een nationale pin-storing dan kan niemand een brood kopen en zullen ondernemers geen dag omzet hebben. Daarbij is de controle staat dan wel heel groot en wie weet welke informatie men gaat delen in de toekomst over jou aankopen.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!