In Selfie beantwoorden retailers vragen die een beeld geven van de persoon achter de onderneming. Dit keer:
Michiel Vos (40)
Oprichter de pindakaaswinkel
Ook: was hiervoor boer, kampeert met vrouw en kind in opgeknapt camperbusje.
Van jongs af aan ben je groot pindakaasfan. Wat is je favoriete smaak?
“Dat zijn er 2: pindakaas met knoflook en gebakken ui, en pindakaas met kokos en zeezout. Veel van onze nieuwe smaken ontstaan na een tip van een klant. ‘Kunnen jullie dit of dat niet eens maken?’ vragen ze dan. Andere klanten zijn vervolgens een handig testpanel voor die nieuwe smaken.”
Je ouders hadden een biologisch akkerbouwbedrijf in Flevoland. Vertel eens iets over je jeugd.
“Mijn broer, zusje en ik groeiden op tussen de aardappelen, uien en pompoenen die onze ouders verbouwden. Boeren is een prachtig vak, ik heb er veel respect voor. Ik vind het mooi dat je aan het begin van de voedselketen staat en met de natuur samenwerkt. Na mijn studie aan de Wageningen...
In Selfie beantwoorden retailers vragen die een beeld geven van de persoon achter de onderneming. Dit keer:
Michiel Vos (40)
Oprichter de pindakaaswinkel
Ook: was hiervoor boer, kampeert met vrouw en kind in opgeknapt camperbusje.
Van jongs af aan ben je groot pindakaasfan. Wat is je favoriete smaak?
“Dat zijn er 2: pindakaas met knoflook en gebakken ui, en pindakaas met kokos en zeezout. Veel van onze nieuwe smaken ontstaan na een tip van een klant. ‘Kunnen jullie dit of dat niet eens maken?’ vragen ze dan. Andere klanten zijn vervolgens een handig testpanel voor die nieuwe smaken.”
Je ouders hadden een biologisch akkerbouwbedrijf in Flevoland. Vertel eens iets over je jeugd.
“Mijn broer, zusje en ik groeiden op tussen de aardappelen, uien en pompoenen die onze ouders verbouwden. Boeren is een prachtig vak, ik heb er veel respect voor. Ik vind het mooi dat je aan het begin van de voedselketen staat en met de natuur samenwerkt. Na mijn studie aan de Wageningen Universiteit ben ik een aantal jaar boer geweest op het familiebedrijf en in Colombia. Mijn zusje runt nu de boerderij die onze ouders hebben opgezet.”
Boer in Colombia? Leg even uit.
“Na onze studie gingen mijn beste vriend en ik daar biologische meloenen en papaja kweken. Een groot fiasco, na 7 jaar zijn we gestopt. Mijn vriend bleef er en zit nu in de handel van limoenen. Dat gaat gelukkig hartstikke goed.”
Je runde ook een tijdje een saladebar. Verveel je je snel?
“Ik was voorheen altijd nogal snel weer uitgekeken op wat ik deed. Bij De Pindakaaswinkel heb ik dat gelukkig niet. Ik vind het leuk om het bedrijf door de verschillende fases te brengen, van een startup naar een onderneming waarin we de maand- en kwartaalcijfers monitoren en processen worden geoptimaliseerd. Dit ligt zo dicht bij mij, het is echt mijn bedrijf. Ik ontleen zelfs een stuk van mijn eigenwaarde aan dit alles, vrees ik.”
Welk verhaal vertellen je ouders altijd over jou?
“Toen ik een jaar of 10 was ben ik eens op het dak van een hoge schuur geklommen. Leek mij leuk, mijn ouders schrokken zich natuurlijk rot. Ik ben nog steeds niet vies van wat risico, maar als ondernemer leer ik steeds beter om gecalculeerde risico’s te nemen. Zo zijn we in het verleden gewoon pindakaas gaan produceren omdat ons dat leuk leek, zonder echt goede middelen en kennis. Dat zou ik nu niet zo snel meer doen. Het maakt het allemaal niet per se makkelijker.”
‘Ik groeide op tussen de pompoenen die mijn ouders verbouwden’
Wat staat er nog op je bucketlist?
“Ik vind dat ik een prachtig vak heb, maar hoe belangrijk is het nu eigenlijk voor de wereld? Ik houd veel van dieren en de natuur en ik zou wel graag iets in die hoek willen doen. Als dat nog een keer op mijn pad komt lijkt me dat mooi.”
Hoe combineer je je liefde voor buiten met je huidige rol?
“Ik fiets bijna dagelijks naar mijn werk, ongeveer 21 kilometer. Ik houd ook van wandelen en kamperen. Vorig jaar zomer hebben mijn vrouw en ik met onze zoon bijna elk weekend gekampeerd in een oud camperbusje. Dat was echt een avontuur, want het was een opknappertje. Af en toe moest ‘ie weer wat worden opgelapt. Maar al met al een superleuke ervaring.”
Hoe bewaak je de balans tussen werk en privé?
“Dat is best een moeilijke. Van huis uit ben ik niet gewend dat die balans er is, op een boerderij gaat het werk altijd door. Ook als retailondernemer ben je nooit klaar. Toch wil ik niet helemaal opgeslokt worden door mijn werk. Ik wil overbodig kunnen zijn. Voordat ons kindje was geboren hebben mijn vrouw en ik 3 maanden gereisd door de Balkan, Albanië en Nicaragua. En wat blijkt? Alles draait gewoon door als ik er niet ben. Confronterend, maar ook goed.”
Zou de jongen die je was trots zijn op de man die je bent geworden?
“Onwijs trots. Vroeger wilde ik ridder worden. En hoewel dat harnas me niet had misstaan is het prachtig dat we een product maken waar mensen blij van worden. Laatst belde een klant me nog om te vertellen dat hij de smaak zo goed vond. Daar teer ik weken op, op zo’n telefoontje. Het is een enorme rijkdom als je werk gezien en gewaardeerd wordt.”