Een jaar geleden ging Valk Solutions in zee met Genii Software Group uit München. Genii (zeg dzjienie) nam een meerderheidsbelang in de onderneming. Dit was een grote stap voor het familiebedrijf uit Montfoort. Wat waren de beweegredenen? En hoe bevalt het partnership in de praktijk? Karin Valk, algemeen directeur van Valk Solutions, geeft antwoord op deze vragen.

 

Ze gaat er eens goed voor zitten. “Op de eerste plaats helpt Genii ter verbreding van ons netwerk. We krijgen toegang tot klanten en partners in de hele DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland). Schaalgrootte is erg belangrijk in ons vakgebied, daarom zoeken we het ook over de grens. Onze cloud-oplossingen zijn al geschikt gemaakt voor de Duitse markt en dankzij het netwerk van Genii kunnen we verdere stappen zetten.”

 

 

“Autonome groei heeft nog steeds de voorkeur maar af en toe komen er acquisitie kansen voorbij die te mooi zijn om te laten lopen.”
Karin Valk, Valk Solutions

 

 

Professionalisering

Op de tweede plaats stimuleert Genii next level professionalisering. Bijvoorbeeld op het gebied van informatiebeveiliging en cybercrime-preventie, maar ook artificial intelligence en machine learning staan hoog op de agenda. “Genii is een groep van tientallen software-ondernemingen, allemaal gericht op bedrijfskritische toepassingen. Deze Genii-companies wisselen ervaringen uit en delen kennis en best practices met elkaar. Dat is ongelofelijk waardevol voor onze mensen en indirect natuurlijk ook voor onze klanten.”


Ten derde neemt met Genii de financiële slagkracht toe. “Autonome groei heeft nog steeds de voorkeur, maar af en toe komen er acquisitiekansen voorbij die te mooi zijn om te laten lopen. Zo hebben we recent Bovertis kunnen overnemen. Daarmee komen we binnen in het bruisende segment van travel retail. En last but not least is Genii de veilige haven waar we onze onderneming onderbrengen wanneer we als familie op termijn uitstappen.”


Genii is onderdeel van Bregal Unternehmer Kapital uit het portfolio van de Brenninkmeijers. Zij investeren voor de lange termijn in digitalisering en software-as-a-service. Karin: “Relaties vroegen wel eens naar onze toekomstplannen. Daar kunnen we nu een duidelijk antwoord op geven. Zo weten klanten en medewerkers waar ze aan toe zijn.”

 

 

“Genii is de veilige haven waar we onze onderneming onderbrengen wanneer we als familie op termijn uitstappen.”
Karin Valk

 

 

Tweerichtingsverkeer

Dat klinkt goed, maar wat is de praktijk? Hoe was het eerste jaar met de Duitsers? Karin denkt even na en bekent lachend: “Oké, er zijn wel eens questionnaires die ik graag zou overslaan. En ja, het is wennen om met een budget te werken. Maar eerlijk, het partnership is interessant, het brengt nieuwe perspectieven. Ik leer er veel van, en mijn team ook. En het is tweerichtingsverkeer. Collega-ondernemingen uit Duitsland komen bij ons kijken hoe we cloud-technologie toepassen. Zij waarderen onze ondernemersgeest en tonen zich verrast over onze geringe overhead. Dan ben ik trots op alles wat we met onze teams hebben opgebouwd. Dankbaar ook voor de klanten die ons langdurig hun vertrouwen schenken. Ik verheug me op alles wat nog voor ons ligt, op de volgende stappen waarmee onze klanten in de Benelux ook gaan profiteren van dit partnership. Want uiteindelijk blijft dat toch waarvoor we werken, empowering retail. Samen vooruit komen, daar doen we het voor!”