“Media Markt met SS-geld opgebouwd”

De Duitse elektronicaketen Media Markt is opgericht met geld dat afkomstig is van geheime SS-rekeningen. Dat stelt onderzoeksjournalist Hans Knoop in het Belgische dagblad De Morgen. Knoop zegt zich te baseren op grondig onderzoek, in onder meer de bibliotheek van de vroegere Wehrmacht.

De eigenaar van de keten, Otto Beisheim, was volgens Knoop tijdens de Tweede Wereldoorlog SS-officier. Besheim zou in die functie verantwoordelijk zijn geweest voor het spekken van geheime Zwitserse bankrekeningen, met behulp van geheime fondsen. Hij trok zich echter tijdig terug uit de SS, en deed zich vervolgens voor als een eenvoudige Wehrmacht-soldaat. Op die manier zou Beisheim de dans zijn ontsprongen, aldus de onderzoeksjournalist.

Maar het geld van de geheime rekeningen zou Beisheim later gebruikt hebben om zijn concern Metro AG op te bouwen. Dat is behalve van Media Markt ook eigenaar van onder meer Kaufhof, Cash & Carry en Saturn. Al eerder werd Beisheim in verband gebracht met de SS, maar een link tussen het besmette kapitaal en Metro AG werd nog niet eerder gelegd. In 1976 nagelde Koops oorlogsmisdadiger Pieter Menten aan de schandpaal.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!