Retailers passen hun ketens aan om de veerkracht te vergroten. Met behulp van technologie, flexibele operaties en slimme inkoop proberen bedrijven langdurige verstoringen en onvoorspelbare wereldwijde uitdagingen te beheersen.
Het lijkt een verre herinnering, maar slechts een paar jaar geleden waren paniekaankopen, lege schappen en schaarse eerste levensbehoeften een normaal beeld in heel Europa. De COVID-pandemie confronteerde ons met de kwetsbaarheid van wereldwijde toeleveringsketens, vooral in de detailhandel. Terwijl hun just-in-time-supply-chains voor hun ogen uiteenvielen en zij met wervelwind aan uitdagingen werden geconfronteerd, werden er belangrijke lessen geleerd; Om een consistente bedrijfsvoering te handhaven en de veranderende consumentenvraag bij te houden, zijn paraatheid, operationele flexibiliteit en de kracht van technologie essentieel om alles van source-to-shelf soepel te laten verlopen. Dus, kan er drie jaar later worden gezegd dat deze lessen vandaag de dag in praktijk worden gebracht, nu toeleveringsketens nog steeds te maken hebben met verstoringen?
Huidige uitdagingen en trends
Vandaag de dag zijn er nog steeds wereldwijde verstoringen, zij het in andere vormen. Daarom worstelen detailhandelaren nog steeds met het vinden van een balans tussen slanke voorraden en risicobeheer door het aanleggen van buffervoorraden. Tijdens de pandemie lag de nadruk vooral op het op producten op de schappen krijgen zonder kosten of moeite te besparen, om zo aan de torenhoge vraag te blijven voldoen. Dit ging zelfs even door toen de consumentenvraag afnam, wat leidde tot een grote voorraadopbouw die voor veel CEO's en CFO's een belangrijk punt van zorg werd, omdat de opslagkosten en cashflowproblemen de financiële resultaten aanzienlijk onder druk zetten. Vervolgens zocht een groeiend aantal bedrijven hun toevlucht in maatregelen zoals herfinanciering, inkoop hoeveelheden verlagen of opnieuw onderhandelen over betalingsvoorwaarden met leveranciers. Dit laatste vereist een zorgvuldige aanpak om de relatie met leveranciers niet te beschadigen of een waterbed effect te veroorzaken.
Een andere opvallende trend is de geleidelijke verschuiving van inkoop vanuit China naar nieuwe gebieden. Deze verschuiving wordt niet alleen gedreven door overwegingen van risicomanagement, maar ook door kosten en het verkorten van de levertijd naar de markt. Hoewel deze overgang langzaam verloopt, zou ze kunnen versnellen als de betrouwbaarheid en kosteneffectiviteit van de Oost-West toeleveringsketens niet verbetert. Voordat China's indrukwekkende productie kan worden vervangen, zijn er echter aanzienlijke investeringen nodig in infrastructuur, fabrieksoutput en naleving van de regelgeving in opkomende productiegebieden.
Navigeren in een instabiele wereld
De toekomst van wereldwijde toeleveringsketens lijkt instabiel, met weinig hoop op verbetering op korte termijn. Geopolitieke en sociale spanningen breiden zich uit, natuurrampen versterkt door toenemende klimaatverandering komen steeds vaker voor en politieke onzekerheid leidt wereldwijd tot een meer isolationistisch beleid. Deze factoren zorgen voor een volatiele omgeving waarin verstoringen het nieuwe normaal zijn geworden, vooral voor kritieke scheepvaartaders zoals het Suezkanaal en het Panamakanaal, waarvan de levensvatbaarheid steeds meer op de proef wordt gesteld door klimaat- en oorlogsinvloeden.
Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, moeten retailers zich richten op een aantal belangrijke strategieën:
1. Investeren in technologie: Geavanceerde technologieën zoals cloud-based-supply-chain-management systemen verbeteren de zichtbaarheid en traceerbaarheid, waardoor betere besluitvorming en risicobeheer mogelijk worden. Het in real-time volgen van voorraden in de hele toeleveringsketen maakt bijvoorbeeld tijdige aanvulling mogelijk en vermindert het risico op nee-verkopen of te grote voorraden.
2. Operationele wendbaarheid en flexibiliteit: Het is van belang om processen in de toeleveringsketen te omarmen die een snelle aanpassing aan veranderingen in vraag en aanbod mogelijk maken. Dit omvat flexibele contracten en een gediversifieerd leveranciersbestand. Als voorbeeld kan worden gekeken naar een toenemend aantal kledingmerken die met succes zijn overgestapt op een hybride model waar nearshoring onderdeel is gemaakt van hun leveranciersstrategie. Hierdoor kunnen ze sneller reageren op de vraag van de consument, terwijl ze de omvang van hun voorraad kunnen verkleinen en mogelijk hogere productiekosten kunnen compenseren door meer producten tegen de volledige prijs te kunnen verkopen.
3. Plug-and-Play Sourcing: Het opzetten van een sourcing-footprint die snelle verschuivingen in productie- en verkooplocaties ondersteunt, kan helpen om risico's van regionale verstoringen te beperken.
4. Toeleveringsketen ecosysteem: Het opbouwen van een robuuste omgeving die samenwerkings en informatie-uitwisselings tussen alle belanghebbenden bevordert, kan de veerkracht en efficiëntie verbeteren.
5. Datagestuurde besluitvorming: Door gebruik te maken van data-analyse om de werkelijke inkoop- en logistiekekosten te begrijpen en verstoringen te simuleren, kunnen retailers proactief de juiste beslissingen nemen en zich verder voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst.
Deze strategieën dragen bij aan veerkrachtigere toeleveringsketens die beter bestand zijn tegen de onzekerheden van vandaag en morgen. Het vermogen om aan te passen en te innoveren zal cruciaal zijn bij het navigeren door het complexe landschap van wereldwijde toeleveringsketens.
Conclusie
Lessen geleerd uit eerdere grootschalige, wereldwijde verstoringen hebben bijgedragen aan een breed gedragen inzicht dat supply chain-afdelingen in de detailhandel niet meer als een kostenplaats worden gezien en meer als een strategische onderdeel van de organisatie die het verschil kan maken. Dit gezegd hebbende, de uitdagingen van vandaag worden steeds volatieler en complexer. Om dit speelveld te kunnen navigeren, zal er door retailers geïnvesteerd moeten worden in up-to-date supply-chain-technologie, flexibele processen en verhoogd gebruik van data-analyse om de veerkracht te vergroten. Het vermogen om de status quo te tarten het aanpassingsvermogen te verhogen en constant te innoveren zal het kaf van het koren scheiden in een wereld met steeds complexere en onvoorspelbare toeleveringsketens . Op oude voet doorgaan zou er voor kunnen zorgen dat je bij de volgende verstoring steeds verder achterop zal raken met alle gevolgen en kosten vandien.
APL Logistics biedt op maat gemaakte supply-chain oplossingen die zijn ontworpen om de inkomsten en winstgevendheid van retailers te maximaliseren door de efficiëntie en het aanpassingsvermogen te verhogen. Onze supply chain oplossingen combineren geavanceerde machine learning-technologie met praktische expertise en geven volledige controle en inzicht in de productstroom, van planning en executie van verschepingen tot aan real time visibility en analyses . Onze tools helpen bedrijven hun reactievermogen te vergroten, vraag- en aanbodschommelingen te beheren, potentiële knelpunten te identificeren en hun planning proactief aan te passen om risico's te beperken.
IN CONTACT KOMEN
Reacties 0