In de bouwsector lijkt merkherkenning een steeds grotere rol te spelen. Waar vroeger vooral prijs en beschikbaarheid de doorslag gaven, zien we dat professionals en consumenten steeds vaker lijken te kiezen voor gerenommeerde merken. Wat maakt de sterke merken zo belangrijk in de bouwsector?
De voordelen van sterke merken
Een sterk merk wordt vaak gerelateerd aan een hogere prijs. Maar daar staan heel veel voordelen tegenover, waaronder kwaliteit, betrouwbaarheid, service, innovatie en duurzaamheid, imago en vertrouwen.
Kwaliteit en betrouwbaarheid
Volgens onderzoek van BouwKennis staat betrouwbaarheid nog altijd bovenaan als het gaat om het onderscheiden van concurrentie in de bouwsector. Bouwbedrijven en consumenten willen geen risico’s nemen. Een slecht product kan leiden tot hoge kosten, ontevreden klanten en vertragingen. Het laatste wat ze willen is dat een product faalt of niet aan de verwachtingen voldoet. Sterke merken hebben vaak een goede reputatie opgebouwd, waarbij klanten kunnen vertrouwen op het product. Dit biedt zekerheid in een markt waarin fouten hoge kosten met zich meebrengen.
Service
Kennis en advies wordt volgens hetzelfde onderzoek van BouwKennis gezien als Unique Selling Point (USP) of Unique Buying Reason (UBR). Sterke merken investeren in klantenservice. Hierdoor zijn producten niet alleen gemakkelijk verkrijgbaar, maar wordt er ook uitgebreide ondersteuning geboden. En dat geldt vaak ook voor de garantie die eraan gekoppeld is. Is er onverhoopt iets mis met het product, dan wordt snel een oplossing geboden.
Duurzaamheid en innovatie
Duurzaamheid wordt relatief weinig genoemd in hetzelfde onderzoek van BouwKennis. Toch zetten sterke merken vaak wel de standaard in innovatie en duurzaamheid. Denk aan energiebesparende oplossingen, zoals slimme dakramen die zorgen voor een betere isolatie en lichtregulatie. Verdiep je wel goed in de daadwerkelijke duurzaamheid van producten. Zo zijn er ook modemerken die aan greenwashing doen.
Imago en vertrouwen
Voor aannemers en architecten is het belangrijk dat hun projecten worden geassocieerd met kwaliteit. Het gebruik van bekende merken draagt bij aan een professionele uitstraling. Voor consumenten speelt merkherkenning ook een rol, een dakraam van een bekend merk wordt eerder gezien als een investering dan een onbekend merk zonder reputatie.
Waarom prijs niet altijd doorslaggevend is
Hoewel sterke merken vaak duurder zijn, zien professionals en consumenten deze meerprijs als een investering. Goedkope alternatieven kunnen op korte termijn geld besparen, maar op lange termijn leiden tot problemen zoals reparaties of vervanging. De hoogwaardige kwaliteit, innovaties en garanties van bekende merken wegen zwaarder dan de initiële kosten.
Bij Bouw-Handel.nl, leverancier van dakramen, lichtkoepels en meer bouwonderdelen, merken ze de trend duidelijk. "Sterke merken zoals VELUX en Fakro worden vaak gevraagd door zowel professionals als particulieren," "Onze klanten willen zekerheid en kwaliteit. Niemand heeft tijd om te experimenteren met onbekende merken die mogelijk niet leveren wat ze beloven."
De opkomst van sterke merken in de bouwsector is geen toeval. De combinatie van betrouwbaarheid, kwaliteit, innovatie, duurzaamheid en service maakt deze merken de voorkeur voor zowel professionals als consumenten. Hoewel prijs een rol speelt, is de zekerheid die sterke merken bieden uiteindelijk doorslaggevend. Benieuwd wat op dit moment wereldwijd de grootste merken zijn? Bekijk de infographic met de grootste merken.
De rol van A-merken in de bouw: een groeiende trend?
Gepubliceerd op 6 januari 2025 om 11:39
Reacties 0