De Nederlandse fietsmarkt heeft in 2024 een lichte daling in verkoopaantallen laten zien, terwijl de omzet relatief stabiel bleef. Dat blijkt uit onderzoek van BOVAG en Koninklijke RAI Vereniging, uitgevoerd door GfK.
In totaal werden 858.126 nieuwe fietsen verkocht, een daling van 7 procent ten opzichte van 2023. De totale omzet kwam uit op 1,55 miljard euro (-4 procent), met een gemiddelde verkoopprijs van 1.809 euro per fiets.
E-bike
De e-bike blijft het belangrijkste segment in de branche, hoewel het aantal verkochte elektrische fietsen iets daalde. In 2024 was 48 procent van de nieuw verkochte fietsen elektrisch, goed voor 72 procent van de totale omzet. Ook traditionele stadsfietsen blijven een belangrijk segment, dat 20 procent van de nieuwverkoop uitmaakte. Fatbikes waren goed voor 13 procent van de totale nieuwverkoop, met 111.033 verkochte exemplaren.
Tweederde van alle nieuwe fietsen wordt verkocht via fietsspeciaalzaken, waar e-bikes inmiddels 63 procent van de verkochte fietsen en 82 procent van de omzet uitmaken. Tegelijkertijd winnen alternatieve verkoopkanalen zoals direct sellers en online platforms terrein. De online verkoop van fietsen daalde in 2024 met 7 procent naar 165.625 stuks.
De fietsmarkt groeide het afgelopen decennium flink, met een piek in de coronajaren. Sindsdien neemt de verkoop geleidelijk af. Aanvankelijk speelden leveringsproblemen een rol, maar ook zijn consumenten na de COVID-piek terughoudender geworden.
Faillissementen
Het afgelopen jaar gingen kwamen verschillende fietsfabrikanten in de problemen. Accell, waar onder meer Batavus, Sparta, Koga en Babboe onder vallen, kampte met hoog opgelopen schulden, maar rondde vorige maand zijn herkapitalisatie af. Onder meer e-bikemerken Stella, Amslod en Timyo gingen failliet. Qwic en VanMoof, die eerder faillissement aanvroegen, maakten een doorstart. Deze week werd bekend dat EcoMotion, eigenaar van AGU en Qwic, het failliete Achterhoekse fatbikemerk Brekr overneemt.
Reacties 0