Maxeda: iets minder omzet, veel meer winst

Maxeda: iets minder omzet, veel meer winst

Maxeda heeft zijn nettowinst afgelopen boekjaar verdrievoudigd tot 25 miljoen euro. De omzet daalde een fractie naar 1,35 miljard euro, blijkt uit de onlangs gepubliceerde jaarrekening.

De hogere winst komt vooral doordat de Praxis-moeder heeft kunnen besparen op algemene en administratieve kosten. Die kwamen het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 31 januari 2018, elf miljoen euro lager uit op 47 miljoen euro. Het operationele resultaat liep daardoor op van 43 naar 54 miljoen euro. Ook de cashflow verbeterde met dertien miljoen euro, al bedraagt die nog altijd 28 miljoen negatief.

De omzetdaling van Maxeda, dat 41 procent van zijn winkels buiten Nederland heeft, is te wijten aan de ontwikkelingen in België en Luxemburg. Daar liep de like-for-like omzet met twee procent terug. In Nederland groeide die juist met 1,3 procent. Het dhz-concern wijst erop dat die ontwikkelingen aansluiten bij de positieve ontwikkeling van de algehele Nederlandse doe-het-zelfmarkt tegenover de negatieve van die in België. 

Maxeda investeerde afgelopen boekjaar 41 miljoen euro in onder meer nieuwe winkels en vernieuwingen van vestigingen. Dat is zes miljoen meer dan het jaar ervoor. Het bouwmarktbedrijf sloot het jaar af met in totaal 389 winkels, zes minder dan een jaar eerder. 

Maxeda richt zich dit jaar op het verder uitrollen van de Praxis City-formule en het ombouwen en sluiten van Formido-winkels. Hoewel de Nederlandse en Belgische huizenmarkt in de lift zitten, zegt het concern met ‘voorzichtige verwachtingen’ voor beide markten te blijven opereren.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!