Drie retailapps: Tinder, Sainsbury's en dhz-hulp

Met de opkomst van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Retailers houden het vaak niet bij één mobiele applicatie, terwijl niet-retailers toepassingen introduceren die niet zouden misstaan bij grote winkelketens. RetailWatching geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn.

Tinder-like
Tinder heeft niet alleen de nodige relaties, maar ook de retailmarkt enigszins opgeschud. De dating-app kent in ons land inmiddels meer dan een miljoen gebruikers en heeft wereldwijd voor meer dan een miljard ‘matches’ gezorgd. Veel retailers kijken met grote ogen naar die getallen en kopiëren de technologie naar hun eigen app. Zo ook de Britse retailer Argos, die zijn Gift Finder heeft gebaseerd op de Tinder-technologie. Swipen gebruikers naar links, dan vinden zij het getoonde artikel interessant. Swipen zij naar rechts, dan krijgen zij het getoonde product niet meer te zien.

Het systeem onder de app komt door elke swipe meer te weten en gebruikt die informatie voor nieuwe suggesties. Wanneer gebruikers voldoende items hebben die zich door voldoende items hebben geswipet kunnen ze hun vrienden via Facebook uitdagen om een spel te spelen. Zij kunnen aantonen hoe goed ze hun vriend kennen door te raden welke cadeaus hij heeft bewaard of weggegooid. De deelnemers krijgen na afloop elkaars resultaten te zien zodat zij weten welke cadeaus in de smaak vallen. Cadeaus die uiteraard via Argos verkrijgbaar zijn.

Zelfscanapp
Boodschappen kunnen voortaan rechtstreeks de tas in bij Sainsbury’s. De Britse supermarktketen heeft namelijk een app geïntroduceerd waarmee shoppers hun producten eigenhandig kunnen afrekenen. Ze stellen vooraf een boodschappenlijst op, waarna de app hen door de lokale vestiging op de meest efficiënte manier naar de producten navigeert.

De producten kunnen voordat ze de tas in gaan gescand worden met behulp van de barcodescanner in de app. De smartphone vervangt daarmee direct de scanners die inmiddels in honderden supermarkten in Nederland zijn geïntroduceerd. Waar er in die vestigingen vervolgens bij de zelfscankassa moet worden afgerekend, heeft Sainsbury’s eveneens een mobiel alternatief ontwikkeld. Ook afrekenen gaat namelijk via de nieuwe app, die momenteel door het personeel wordt getest. Achter de rij aansluiten is daarmee overbodig.

Doe-het-zelfadvies
Veel thuisklussers in het bezit van twee linkerhanden zullen de situatie herkennen. Wanneer zich er een probleem voordoet in het eigen huis of de tuin wordt Google geraadpleegd voor een oplossing. Niet iedereen beschikt immers over de kwaliteiten van klusjesman Nico of tuinman Rob. De resultaten via Google zijn echter lang niet altijd toereikend, vooral omdat de problemen en vele oplossingen zich de afgelopen jaren online flink hebben opgestapeld.

Fountain speelt precies daarop in. De app belooft gebruikers dat zij voor vijf dollar binnen vijf minuten van hun probleem af zijn dankzij de hulp van de Amerikaanse Nico en Rob. Een speciaal ontworpen algoritme brengt hen met elkaar in contact. De dienst herkent Engelse woorden, die direct aan de expertise van deskundigen gekoppeld worden. De twee kunnen vervolgens de telefoonfunctie of videochat inzetten, maar ook alleen berichten en foto’s sturen. De gebruiker krijgt tien tot twintig minuten chattijd en kunnen extra tijd kopen voor nog eens vijf dollar. Wellicht een leuke bijverdienste voor Praxis?