Drie betaalapps: Alibaba, Daalder en Facebook

Met de opkomst van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Retailers houden het vaak niet bij één mobiele applicatie, terwijl niet-retailers toepassingen introduceren die niet zouden misstaan bij grote winkelketens. RetailWatching geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn. Deze week vanwege het thema Betaaltrends in het maartnummer van EtailTrends speciale aandacht voor de nieuwste betaalapps van Alibaba, Daalder en Facebook.

Betalen met een selfie
Alibaba wil klanten af laten rekenen met hun gezicht. De Chinese etailgigant werkt daarvoor aan een nieuwe betaaloplossing met de toepasselijke naam Smile to Pay. Die moet gezichtsherkenning gebruiken ter controle van de transactie via een mobiel apparaat. De oplossing werd afgelopen week door oprichter Jack Ma getoond op het CeBIT-congres in Hannover.


De gezichtsherkenningsfuncties moet uiteraard onderdeel uit gaan maken van de app van Alibaba. Wanneer de gebruiker daarin een aankoop wil afrekenen scant de telefoon zijn gezicht. Omdat Alibaba ook zijn digitale portemonnee Alipay eraan wil koppelen, verloopt de betaling vervolgens automatisch.

Daalder
Banken, telecomproviders en grote partijen als Apple, Google en dus ook Alibaba hebben allemaal hun eigen betaaloplossing. De Amsterdamse start-up Daalder voegde daar deze week de Daalder-app aan toe. In tegenstelling tot die andere aanbieders is zijn e-wallet echter naar eigen zeggen onafhankelijk, en daarmee de eerste in de wereld.

Hoe het werkt? Consumenten vullen hun digitale portemonnee met Daalders, die volgens de start-up geen bitcoins zijn, maar digitale euro's. Daarmee kunnen ze bij aangesloten winkeliers via de app hun aankoop of bestelling afrekenen. De winkelier ontvangt de Daalders vervolgens in zijn account en kan die op elk gewenste moment in euro's naar zijn bankrekening laten overschrijven. Zonder tussenkomst van de bank, om zo hoge transactiekosten te omzeilen.

Facebook
Apple, Google en Alibaba hebben allemaal hun eigen betaaldienst, dus Facebook kan niet uitblijven. Dinsdag maakte het sociale medium bekend dat gebruikers van de app Facebook Messenger binnenkort geld naar elkaar kunnen overmaken. Naast de like-knop komt een knop met een dollarteken. Gebruikers die hun betaalgegevens hebben gekoppeld aan hun Facebookaccount kunnen daarop drukken en een bedrag invoeren om dat over te maken naar hun gesprekspartner.

De optie komt eerst alleen in de Verenigde Staten beschikbaar en dan ook nog voor mensen die met elkaar bevriend zijn op Facebook. 'Messenger Pay' kan volgens Z24 dus niet meteen concurreren met Apple Pay en andere mobiele betaaldiensten. Beleggers verwachten echter dat zakelijke transacties via Facebook in de toekomst erg belangrijk zullen worden voor het bedrijf, waardoor een verdere uitrol slechts een kwestie van tijd lijkt.

In het maartnummer van EtailTrends is extra aandacht voor betalingen met het Thema Betaaltrends. Contactloos betalen in de winkel is eindelijk aan zijn opmars begonnen. De kaarten zijn grotendeels verdeeld, de terminals worden geplaatst, maar zal de klant voordeel zien in 'wave & pay'? Verder in het thema: betalen met een tweet, vijf vragen aan Tom Ponjee (secretaris betalingsverkeer Detailhandel Nederland), lichaamsdelen als alternatief voor de pincode en achteraf betalen, een onmisbare service? Klik hier voor meer informatie over een abonnement.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in