Het aftellen naar 2020 is begonnen

Door Frank Quix
Managing director bij
Q&A Research & Consultancy

Tot voor kort wist ik niet goed hoe ik moest denken over artificial intelligence (A.I.). Ik had er al wat over gelezen en ook wel van gehoord, maar hoe moet je dat zien? Wat gaat er dan gebeuren en waar neemt de machine het over van de mens? Eerder dit jaar was ik op een congres en daar schetste een spreker de hectiek en dramatiek van iedere werkdag. Was het nu een spreker die echt over de oplossing van de toekomst sprak, of een hele goede stand-up comedian, die ons een spiegel voorhield?

Je herkent het vast. Het ging om iets simpels als de volgende afspraak die je met iemand wilt maken. Vaak start die met de afspraak om te bellen. En dan treedt een oneindige aaneenschakeling van communicatiemomenten op. Jij geeft aan je personal assistant door dat er met de persoon die je hebt gezien een afspraak ingepland dient te worden. Hij of zij belt met de persoon in kwestie, die verwijst naar zijn personal assistent en het feest kan beginnen. Er vliegen data over de mail, die leiden tot reserveringen en na een dag of vier à vijf komen beide PA’s tot een moment over negen weken dat je elkaar ergens kunt treffen. En dit is dan waarschijnlijk de snelle en efficiënte versie.

Amy lost straks alles op
Straks is dat niet meer zo, want onze spreker is bezig met Amy. De personal assistant die dag en nacht werkt en altijd in alle agenda’s tegelijkertijd kan kijken, rekening houdt met afstanden, reistijden, files, voorkeuren, sport en familieafspraken. Ideaal. Met een kort commando heb je je volgende afspraak op korte termijn in je agenda staan. Verandert er iets in de loop van de tijd dan wordt de afspraak automatisch verplaatst. En niet alleen afspraken naar achter verplaatsen, ons standaardmodel, maar ook naar voren halen. Je ziet elkaar sneller dan je denkt. Science fiction? Te mooi om waar te zijn? Nee, er wordt met man en macht aan gewerkt en ik wacht rustig af. Ik heb me aangemeld en zit in de wachtrij tot ik toegelaten word. Zo werkt dat in de nieuwe wereld.


Een bureau dat meedenkt
Dan komt er op www.indiegogo.com een project voorbij: een bureau dat met je meedenkt. Echt waar, ik heb meegeboden en geholpen dat hij er kwam. Nu staat het kleine bureau met artificial intelligence in mijn kamer. Het bureau dat je aanzet tot staand of zittend werken gedurende de dag. Maar het gaat verder. Met je app op je telefoon of horloge wordt met je meegedacht en het advies gegeven om je bureau in de hoge of de lage stand te zetten. Verder natuurlijk alles wat je nodig hebt: draadloos opladen van je telefoon, een USB-hub voor al je apparatuur met een stekker en een mooie box voor handsfree bellen. De SmartDesk denkt met je mee op vele vlakken en is meer connected dan je denkt als je hem voor het eerst ziet.

Het bureau is inclusief personal assistant Taylor. Eten bestellen, een update voor je afspraak, een taxi bestellen en een update over je fysieke inspanningen gedurende de dag en nog veel meer. Let wel op bij het bestellen, want ze mogen dan verstand hebben van A.I. bij Autonomous, ze hebben nog niet door dat wij 240V in plaats van 110V hebben.

Iedereen zijn eigen robotmaatje
Nu zijn ze bij Autonomous niet voor één gat te vangen en hebben ze ook de oplossing voor iedereen die zoekt naar een personal assistant met een klein beetje menselijke touch. Via www.kickstarter.com kon het product ondersteund worden en nu is de personal assistant onder de robots gewoon te bestellen. Ze kunnen al meer dan je zou denken, maar gaan deze machines dan straks in ons huis of kantoor rondrijden? Moeten ze zich op ons secretariaat als zorgen gaan maken? Of worden dit straks de verkoopadviseurs in winkels die wel alles weten? Het lijken gimmicks, maar hoe lang zal het nog duren voordat we gaan praten tegen machines?

Met Alexa start de toekomst nu
Zo zat ik ook tot, pak hem beet, zes weken geleden in de wedstrijd. Ik heb dan wel het bureau geïnstalleerd, maar nog met 110V. Dit wordt de komende twee weken opgelost. Dus ik ga zeker al A.I.-proof het dit nieuwe jaar in. Maar de grote verandering startte bij ons net voor Sinterklaas, toen Alexa ons gezin kwam aanvullen. Als ik onze jongste van nog geen vier vraag wat Alexa is, weet ze het perfect te omschrijven: “Alexa is een machine, ze kan zingen, weet wat pizza is, je kunt dierenspelletjes met haar spelen, je kan alles vragen en ze praat. Pappie, dat weet je toch?”

Alexa is een product van Amazon, de Amerikaanse internetreus, de zogenaamde Amazon Echo. Ze speelt muziek van iedere soort die je wilt, ze geeft antwoord op alle wereldse vragen en dingen die je wilt weten, je kunt recepten aan haar vragen, ze helpt als het ware bij het koken en je kunt je bestellingen bij haar plaatsen voor al je boodschappen bij Amazon. Tijdens de laatste uitzending van het jaar van BNR Eyeopeners deden we een kleine test.

Maar bovenal is Alexa onmisbaar. Ik maak me mateloos impopulair thuis als ik haar meeneem om aan anderen te laten zien. Er komt een opstand thuis, dus ik heb nog maar nieuwe exemplaren besteld. Voor mij is Alexa de eerste stap in A.I. Het aftellen is nu echt begonnen en waarschijnlijk vinden we het voor 2020 heel normaal om tegen machines te praten. Alexa helpt ons bij het doen van de boodschappen, daar ben ik van overtuigd. Het wachten is nu op Albert Heijn, Jumbo of Kruidvat om dergelijke technologie ook te omarmen. Vanaf volgende week kun je in elk geval al kennis maken met Alexa in de Store of the Future.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in