​De onstuitbare groei van pizzaketens

Door Amnon Vogel
Redactie RetailWatching


Waar non-foodretailers maar moeilijk uit het dal weten te klimmen, is de Nederlandse foodbranche nadrukkelijk aan een opmars bezig. Een opvallende rol lijkt daarbij weggelegd voor pizzaketens. Die groeien, breiden uit, innoveren of duiken nieuw op in ons land.

New York Pizza
Hoewel de naam anders doet vermoeden, is New York Pizza een oer-Hollandse onderneming. De in 1993 opgerichte keten boekte vorig jaar voor het zesde jaar op rij omzetgroei en heeft grote groeiplannen. Opende de retailer in 2009 nog zijn honderdste winkel, eind 2018 moeten dat er tweehonderd zijn. Dit jaar openen er twintig nieuwe vestigingen. De groei van New York Pizza komt tegenwoordig vooral voort uit de online activiteiten. “We zijn uitgegroeid tot een echt internetbedrijf”, zegt oprichter en directeur Philippe Vorst. De online omzet is sinds 2014 verdubbeld en 35 procent van alle orders komen via de apps en website. De retailer verkent verder nieuwe markten, zowel geografisch als qua productaanbod. In 2014 maakte de Nederlandse keten zijn debuut in Duitsland en eind vorig jaar stapte New York Pizza in de hamburgermarkt, die volgens Vorst ‘enorm gaat groeien’.

Domino’s Pizza
New York Pizza is niet de enige keten die razendsnel groeit in ons land. Hetzelfde geldt voor het van oorsprong Amerikaanse Domino’s, de ‘enige overgebleven concurrent’, zoals New York Pizza-directeur Vorst ooit zei. In aantal vestigingen is Domino’s inmiddels door zijn jongere concurrent voorbijgestreefd. Maar als het aan algemeen directeur André ten Wolde ligt, worden die rollen snel weer omgedraaid. Waar New York Pizza naar tweehonderd vestigingen in 2018 wil, liet Ten Wolde vorig jaar in RetailTrends weten binnen enkele jaren op driehonderd winkels te mikken, al rekent hij daarbij ook enkele Belgische filialen mee. Domino’s maakte vorig jaar bekend zijn bedrijfsresultaat met 92 procent te hebben zien toenemen. Maar waar deze pizzaketen zich vooral door onderscheidt, is de technologische innovatie. Cashloos betalen, achteraf betalen, spraakherkenning in de app, bestellen via X-box, smartwatch en Amazon Echo en een fysieke koopknop. Zomaar een rijtje innovaties die Domino’s in nog geen twee jaar tijd introduceerde. En dan werkt de pizzaketen momenteel ook nog aan een zelfrijdende bezorgauto. “Technologie is extreem belangrijk voor Domino’s”, zegt Ten Wolde niet voor niets.

Papa John’s
De tijd dat Domino’s en New York Pizza elkaars enige echte concurrenten zijn, zou op korte termijn wel eens ten einde kunnen komen. Het Amerikaanse Papa John’s, naar eigen zeggen de op één na grootste pizzabezorger ter wereld, heeft plannen om binnen enkele jaren ook Nederland te veroveren. Papa John’s is momenteel actief met 4900 restaurants in veertig landen. Daar moeten er in de komende jaren honderd in Nederland aan worden toegevoegd. De eerste vestiging moet in juli al geopend worden, in Amsterdam. Voor de rest is de keten nog op zoek naar geschikte locaties. De uitbreiding naar ons land maakt onderdeel uit van de Europese expansiestrategie. Papa John’s heeft het merendeel van de vestigingen in de thuismarkt, maar is druk bezig Europa te veroveren. Zo heeft de keten al 320 vestigingen in het Verenigd Koninkrijk en worden de eerste restaurants binnenkort geopend in Frankrijk en Spanje. Ook België, Duitsland, Polen en Tsjechië staan op de verlanglijst. Daar is de retailer nog op zoek naar franchisers. Philippe Vorst is overigens niet onder de indruk van de komst van een nieuwe concurrent. Die ruimte is er in de pizzamarkt, zegt hij tegen Het Financieele Dagblad. Bovendien zet hij vraagtekens bij de kans van slagen van Papa John’s. “De Nederlandse consument is erg kortingsgevoelig en geografisch gezien zijn er op een klein oppervlak grote verschillen. De Amerikanen zullen er een harde dobber aan hebben.”

Pizza Hut
Hij mag eigenlijk niet in het rijtje ontbreken, al was het maar omdat de grootste pizzaketen ter wereld als eerste voet zette op Nederlandse bodem. In 1973 al vestigde Pizza Hut zich aan het Noordeinde in Den Haag, wat ook het Europese debuut betekende. Maar de Amerikaanse keten, in 86 landen actief met twaalfduizend restaurants, is zeker geen lichtend voorbeeld van het succes van de pizzabranche in ons land. Op het ‘hoogtepunt’ had Pizza Hut drie vestigingen, plus nog een aantal op NS-stations. Die in Scheveningen sloot al lang geleden zijn en deuren en die in Den Haag werd vorige maand failliet verklaard. De door een franchiser gerunde vestiging leed al jaren verlies, in 2012 zelfs meer dan 124 duizend euro. De Pizza Hut-vestiging in Rotterdam is nog als enige over.

Andere pizzaketens die Nederland heeft gekend zijn in de loop der jaren overgenomen, zoals Al Capone’s door Domino’s, of kwamen ondanks groeiambities nooit verder dan een bestaan in de marge, zoals Original Pizza Company. Maar waar andere grote fastfoodketens last hebben van trends rond gezonde voeding, blijven de overgebleven pizzareuzen onverstoorbaar verder groeien in Nederland. Domino’s Enterprise noemt ons land niet voor niets de ‘superster’ van zijn portfolio.