​Het waarom van een belevingscentrum voor fietsen

Door Nick Möller
Redactie RetailWatching

Na een jarenlange aanloop ging hij vorige week open voor dealers en andere genodigden: ‘fiets experience center’ De Fietser in Ede. Volgens eigenaar Accell Group, het bedrijf achter merken als Batavus en Sparta, is ‘de grootste fietsbeleving van Nederland’ daarmee een feit. Negenduizend vierkante meter telt het monumentale pand, dat volgende maand ook opengaat voor consumenten.

De plannen voor De Fietser liggen er al enkele jaren, maar stuitten op protest van de omgeving. Was het niet de zondagsopening die een deel van de gemeente tegenstond, dan waren er wel sceptische fietswinkels die voor hun omzet vreesden. Dat laatste is volgens e-commercemanager Manon van Gasteren echter een non-issue. “We openen De Fietser om meer in de customer journey van klanten aanwezig te zijn. We hebben al verschillende sites voor onze merken, maar in Ede kunnen we hen enthousiasmeren voor ons volledige assortiment.”

De aanschaf van een fiets verloopt volgens Van Gasteren op verschillende manieren, maar ‘te allen tijde via de vakhandel’. Consumenten kunnen hun fiets met pin betalen in De Fietser of via defietser.nl. De aflevering wordt 'gewoon' door de lokale dealer gedaan, die de fiets 'netjes afmonteert'. “We hanteren daarbij altijd de consumentenadviesprijs.”

Vanwege de omvang van het experience center is het volgens Van Gasteren onmogelijk om al het publiek bij de hand te nemen. Het pand is daarom in samenwerking met personalisatiespecialist Spheremall uitgerust met vierhonderd beacons, die de bezoekers via hun smartphone herkennen en hen begeleiden op hun route. “Ze kunnen vooraf al een app downloaden en bijvoorbeeld hun favoriete fietsen aangeven, waarna ze die in De Fietser snel kunnen vinden. De fietsen zelf beschikken over een klein bordje met specificaties, maar in de app kunnen ze nog meer informatie vinden. Verder heeft de app een hulpknop, waarmee ze om een expert kunnen vragen.”

De locatie in Ede is gekozen vanwege de omvang van het pand, de centrale ligging en de nabijheid van de bossen. “We hebben nu alleen een indoor testbaan, maar we willen ook fietsen gaan verhuren”, vertelt Van Gasteren. Ze ziet De Fietser als een dagje uit, mede door de aanwezigheid van onder meer luxe horeca en een fietsmuseum. “We beschikken al over locaties in Nederland voor merken afzonderlijk en wellicht dat we dit concept in het klein ergens anders gaan doorvoeren, maar voor de volledige fietsbeleving zullen we mensen doorverwijzen naar Ede. De Fietser is niet iets waar we er vijf van in Nederland gaan openen.”

Concurrent Gazelle opende enkele jaren terug al een experience center in Amersfoort. Het grote verschil tussen de twee locaties is dat Accell in totaal acht merken presenteert. Batavus, KOGA, Sparta, Loekie, Juncker, Van Nicholas, Ghost en Haibike hebben allemaal hun eigen wereld in de voormalige fabriekshal van kunstvezelbedrijf Enka. “Van loopfietsen voor kinderen tot luxe mountainbikes, ons assortiment is heel breed en divers”, aldus de e-commercemanager. “Door het stukje digitalisering is De Fietser bovendien meer dan een showroom en draait het echt om de experience.”