Thema instore: De meest selfiewaardige en Instagrammable winkels

Steeds meer retailers zien de waarde in van communicatie via Instagram, Snapchat en Pinterest en passen daar hun fysieke omgeving op aan, zo staat te lezen in het juninummer van RetailTrends. De interieurs worden fotogenieker, verlichting en achtergronden nodigen shoppers uit om selfies te maken en displays hebben die ideale afmeting voor Instagram-foto's. Tien voorbeelden van concepten die de social-savvy consument op zijn wenken bedienen in hun winkel.

Barneys
Barneys bundelde zijn krachten met een verzameling creatievelingen om de etalages van zijn warenhuizen op Madison Avenue en in Chelsea in te richten voor de feestdagen van 2016. In elke etalage kwam een hashtag naar voren die verweest naar het Love Peace Joy-project, een sociaal initiatief van Barneys New York Foundation dat shoppers aanmoedigt goede doelen te steunen.

Missguided
Online fashionlabel Missguided waagt met een locatie in Westfield Stratford City de stap naar de winkelstraat. Designbureau Dalziel & Pow spreekt van een 'Instagrammable' winkel met een livestream en dynamische content.

Sunglass hut
Om zijn achterban op Instagram, Pinterest en Tumbl te vergroten, lanceerde optiekspeler Sunglass Hut de ShadesOfYou-hashtag. Onlangs opende een nieuwe winkel in het Australische Melbourne met een muur met meer dan honderdvijftig ledlampen, 'de ultieme selfie-achtergrond'.

Macy's
Shoppers boven de dertig binnenhalen lukte Macy's nog wel, maar millennials bereikte het wat moeilijker. Daar moet deze flagshipstore aan Herald Square verandering in brengen, met onder meer een selfie wall met op de achtergrond iconen van New York, zoals het vrijheidsbeeld en Empire State Building.

MyPhone
Een winkel die er helemaal op is gericht om bezoekers selfies te laten maken. MyPhone heeft naar eigen zeggen een wereldprimeur met deze selfie store. De door kunstenaars kleurrijk ingerichte winkel is gevestigd in SM Mall of Asia in Manilla, de zelfverklaarde 'selfiehoofdstad van de wereld'.

Filling Pieces

Het Amsterdamse sneakerlabel Filling Pieces weet de juiste snaar te raken bij de Instagram-generatie, blijkt uit zijn 356 duizend volgers op dat kanaal. Voor die groep lanceerde het merk onder meer een inner-circle collectie met limited-editions. 

Michael Kors

Toen Michael Kors aan de slag ging met shoppable links op Instagram, werd dat in stijl aangekondigd met deze pop-up store. Die bevatte onder meer een photo booth, waar bezoekers foto's konden maken en direct delen via social media.

Selfridges
Selfridges opende vorig jaar deze 'designer studio'. Met name de pashokjes zijn naar eigen oordeel 'Instagram-waardig', met het middeleeuwse plafond, de patronen op de gordijnen en een playlist die door de designers is samengesteld.

Under Armour

In zijn winkel in SoHo maakte Under Armour voor deze gigantische selfiewall. Daarop verschijnen steeds wisselende foto's van fans met de hashtag #UANYC.

Ricky's NYC
Instagram-producten direct online aanschaffen wordt steeds gangbaarder, maar een speciale fysieke winkel voor Instagram-items? Beautyketen Ricky's NYC opende er één onder de naam #, waar alleen producten van twintig door Instagram groot geworden merken te koop zijn.

RetailTrends besteedt deze week elke dag online aandacht aan instore. Het juninummer van RetailTrends bevat een special rond dit thema, met onder meer aandacht voor het Retail Design Lab in Hasselt en het effect van digital. Ook in het thema instore: negen vragen over het storedesign van Ace & Tate en het belang van selfiewaardig storedesign. Nog geen abonnee? Klik hier voor meer informatie over een abonnement op RetailTrends.