Selfie: Eric Schoenmakers

Eric Schoenmakers, ceo van Leapp, wilde al zijn hele leven directeur worden. 

Je bent sinds een aantal maanden ceo van Leapp, dat vorig jaar op de fles ging. Wat vraagt het van je als leider om sturing te geven aan een bedrijf dat uit zo’n situatie komt?
“De organisatie moet zijn zelfvertrouwen terugwinnen. Onze mensen zijn heel loyaal, maar hebben een flinke knauw gehad. Gelukkig gaat het weer de goede kant op. Verder moet ik een optimistisch en realistisch beeld schetsen. Wat we doen is mooi, maar hoe stellen we de toekomst veilig? Het tempo van een duidelijke strategie bedenken, uitzetten en alles wat daarbij komt kijken, ligt hoog. Ik vind het een mooie hersenkraker, daar mag je me voor wakker maken.”

Zou je willekeurig elk bedrijf kunnen leiden?
“Nou, ik heb best veel afwisseling nodig. Ik vind het leuk om problemen op te lossen en houd van uitdagingen. Als ik ergens alleen maar op de tent moet passen, ben ik snel uitgekeken.”

Ben je een goede leider?
“Een goede leider is kundig en inhoudelijk geïnteresseerd. Hij neemt barrières weg zodat mensen prettig kunnen werken en maximale resultaten halen. Dat probeer ik ook te doen. Ik ben me heel bewust van mijn rol. Ik vraag de mensen om me heen vaak om feedback op mijn functioneren. Soms levert dat een eyeopener op en soms kan ik er op dat moment niet zoveel mee, maar het zet me wel altijd aan het denken.”

Waar ben je goed in?
“Ik ben ontzettend nieuwsgierig en wil van alles weten en ontdekken. Verder kan ik een ecosysteem creëren waarin mensen goed kunnen werken en een sterk team worden.”


'Ik ben uren druk met prutsen aan mijn smarthome'


En wat kun je niet zo goed?
“Ik geloof heel sterk in focus. Aan de ene kant is dat goed, maar aan de andere kant heb ik daardoor ook niet altijd oog voor wat daarbuiten valt. Dat zou wel wat genuanceerder kunnen. En ik schiet op slot van autoritaire mensen. Ik sta  dan niet meer open voor hun mening en ideeën, ook niet als ze best goed zijn. Ik moet mezelf dan echt dwingen om naar de inhoud te luisteren en niet te veel te letten op de manier waarop iets gebracht wordt.”

Je werkte eerder bij MediaMarkt. Wat heb je met elektronica?
“Toen ik in de bovenbouw van het vwo zat kreeg ik een vakantiebaantje bij MediaMarkt. Daar ontdekte ik dat ik deze branche erg leuk vind en uiteindelijk werd ik director category management & buying. Elektronica is mooi spul en leuk om mee te prutsen. Ik heb mezelf bijvoorbeeld een programmeertaal aangeleerd om ons huis te kunnen ombouwen tot een waar smarthome. Ik kan daar nog steeds uren druk mee zijn en verlies mezelf er helemaal in. Mijn vriendin moet me er dan bijna achter vandaan sleuren om even wat anders te gaan doen.”

Wat is je favoriete gadget?
“Dat zijn drie dingen: een drone, GoPro en mijn motor. Met de eerste twee schiet ik mooie beelden tijdens mijn roadtrips en met mijn motor geniet ik van de acceleratie, het bochtenwerk en de focus die nodig is om mooie bochten te rijden. Ik rijd een naked bike Suzuki GSX-S750. Het is ontzettend ontspannend om daarmee rond te scheuren.”

Ben je een snelheidsduivel?
Lacht: “Nou, ik heb het racen een beetje losgelaten. Dat scheelt een hoop boetes. Eerder ging ik nog weleens naar het circuit, maar ik ben daar een keer lelijk onderuit gegaan. Al is dat geen reden om niet meer te gaan. Als je bang bent, moet je het dubbel doen om van je angst af te komen.”

Als je één ding kon veranderen in Nederland of de wereld, wat zou het zijn?
“Mijn moeder zegt altijd: ‘Je hebt twee oren en één mond, gebruik ze ook in die verhouding.’ We zouden beter naar elkaar moeten luisteren en minder snel met onze mening of oordeel klaar staan. Het kan veel ellende voorkomen als we meer begrip voor elkaar zouden hebben.”

Zou de jongen die je was trots zijn op de man die je bent geworden?
“Jazeker. Als kleine jongen wilde ik geen brandweerman of agent worden, maar directeur. Ik had daar zelfs de spelwijze 'dericteur' voor. Na twee directierollen bij MediaMarkt en mijn huidige rol bij Leapp is dat in elk geval gelukt. Privé heb ik een meer dan goede relatie met mijn vriendin, ouders en vriendengroep. Daar ben ik erg blij mee. Ik heb een prettig leven.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!