Waarom Bakker Bart het anders gaat aanpakken

Sneller inspelen op ontwikkelingen en beter kijken naar de lokale situatie. Dat is de gedachte achter het nieuwe concept van Bakker Bart, dat als eerste in Almelo is toegepast. Commercieel directeur Jeffrey Jansen vertelt erover. En wat is Bakker Bart, inmiddels ruim veertig jaar een vertrouwd gezicht in de winkelstraten, nog meer van plan?

Sneller inspelen op ontwikkelingen en beter kijken naar de lokale situatie. Dat is de gedachte achter het nieuwe concept van Bakker Bart, dat als eerste in Almelo is toegepast. Commercieel directeur Jeffrey Jansen vertelt erover. En wat is Bakker Bart, inmiddels ruim veertig jaar een vertrouwd gezicht in de winkelstraten, nog meer van plan?

"We hebben nu veel meer een modulaire winkel opgeleverd", zegt Jansen. "We kunnen nu veel sneller kleine wijzigingen doorvoeren. Voorheen bouwden we een winkel en na tien jaar kwamen we met een grote verbouwing. Die tijd is voorbij. Het moet sneller." Het zit 'm volgens Jansen vooral in de keuze van het meubilair. "Alles is verrijdbaar - op wielen. En alles is 'stekkerklaar'. Als we ontwikkelingen zien, kunnen we een winkel in heel korte tijd anders inrichten."

Dat zie je ook bij de signing in Almelo. Bakker Bart is op beeldschermen overgegaan. Vanuit het hoofdkantoor in Beuningen kan op elk moment van de dag de boodschap worden aangepast. "Flexibiliteit dus. Dat is heel wezenlijk." Maar misschien nog wel belangrijker: "Uiteindelijk is er niet meer één Bakker Bart. Afhankelijk van waar je zit, heb je een bepaalde functie. En die functie maakt dat je het ene wat meer aandacht geeft of juist het andere. In het verleden bouwden we de winkels allemaal op dezelfde manier."

En het tweede belangrijke: in deze winkel is nu veel meer een combinatie tussen bediening en zelfbediening. "Dat is niet heel erg Bakker Bart. In de oude generatie is alles bediening. Wát je ook wilt hebben: een medewerker pakt het voor je, belegt het voor je of doet het in een zakje voor je. Hier hebben we heel bewust gekozen om shopgedrag te bevorderen door een aantal producten klaar neer te leggen of dat de klant het zelf in een zakje doet. Zo werken we aan een hogere gemiddelde besteding."

Tussen heel en een halfje
Ook zijn er enkele veranderingen in het assortiment doorgevoerd, vooral op het gebied van 'grootbrood'. Bakker Bart heeft een kleiner formaat ontwikkeld, tussen een heel brood en een halfje in. 'We noemen dat Bartkorn, een vijfhonderdsgrambrood. Een heel brood is achthonderd gram en een halfje dus vierhonderd." Het brood is in zeventien smaken beschikbaar en heeft rondom een krokante korst.

Het concept wordt nog uitgebreid getest en geëvalueerd, voordat het wordt uitgerold naar andere zaken. Jansen is ervan overtuigd dat het concept voor een groot aantal locaties geschikt kan zijn. Maar dus niet voor alle. De hele dag door bakken in winkels waar veel grootbrood wordt verkocht, is niet haalbaar. "Als je echt een warmebakkersfunctie hebt, dan zou ik niet direct op dit concept overschakelen. Daar waar brood een minder belangrijke rol heeft, is dit een heel mooi concept."

Wat volgens Jansen wel vaststaat: "Als we een nieuwe vestiging gaan openen of we doen een grote verbouwing, dan moet het wel naar deze look and feel. Want daar zijn we wel heel enthousiast over."

Ruimte voor extra winkels
De winkel in Almelo is nummer 164 voor Bakker Bart. Jansen verwacht dat er volgend jaar nog drie tot vijf bij komen. "Wij denken dat er nog heel veel potentie is voor Bakker Bart. We hebben nog steeds witte vlekken in ons portfolio." Waar de winkels komen, wil hij nog niet zeggen.

Jansen ziet ook nog ruimte in steden waar Bakker Bart al een vestiging heeft. Maar de tweede winkel moet dan wel een heel andere opzet hebben. "Veel meer een uitgiftepunt. In je bestaande winkel kun je alles bakken, van scratch af. In de satellietvestiging kun je op veel minder vierkante meters vooral verkopen. In kosten kun je dan een heel mooie synergie halen."

De franchisenemers zien het nieuwe concept zitten, zegt Jansen. "We hebben direct na de opening enkele dagen gepland waarop franchisenemers samen met ons directieteam de nieuwe pilotwinkel konden beoordelen. We kregen veel enthousiaste reacties."

Is er dan wel ruimte om echt te ondernemen of wordt er veel centraal geregeld? "Daar is zeker ruimte voor. Maar het is altijd zoeken naar een balans tussen de formule-uitgangspunten en de vrijheid. We vinden ondernemerschap heel belangrijk. Franchisenemers maken uiteindelijk het verschil. Dat betekent dat ze lokaal best veel middelen hebben om activiteiten op te zetten." Maar een deel van het assortiment moet in elke winkel liggen. "Het kernassortiment verbindt Bakker Bart."

Bezorging belangrijk
Ook op het gebied van e-commerce is nog veel winst te behalen, ziet Jansen. Bakker Bart noemt zichzelf de grootste lunchbezorger van Nederland. In tegenstelling tot het avondeten is hier minder concurrentie. Ongeveer negentig vestigingen bezorgen op dit moment. Op termijn moeten bij voorkeur alle vestigingen dat gaan doen. Maar dan wel pas als de ondernemer er klaar voor is. "Hij moet erin geloven en de bezetting moet ook op orde zijn. Het is een enorme piekbelasting, dat moet je maar aankunnen."

Maar als je e-commerce toevoegt, heb je direct extra omzet, ziet Jansen. "Mensen komen niet specifiek naar ons toe als je het hebt over een out-of-home-propositie. Als je echt voor brood komt, dan wel. Maar niet voor een belegd broodje, dat is als ze in de buurt zijn. Als je een belegd broodje komt brengen, heb je in één keer een veel groter bereik." Bakker Bart kiest zowel voor de eigen site als voor een platform als Thuisbezorgd. "Wij geloven er heel erg in dat je aanwezig bent waar de klant is."

Ook voor de koffie naar Bakker Bart
Voordat Jansen in september bij Bakker Bart aan de slag ging, werkte hij voor La Place. Is er iets van die formule dat hij graag bij Bakker Bart zou terugzien? "Nou, wat ik wel als een heel grote kans zie: het koffiemoment beter gaan claimen. Daar willen we volgend jaar echt werk van maken. Wij zijn nog niet heel erg bekend om de koffie. Als je in de stad loopt en je hebt zin in koffie, dan is Bakker Bart niet het eerste waar je aan denkt."

Jansen wil Bakker Bart in het rijtje van La Place en HEMA hebben. Vooral ook omdat uit de kassabonnenanalyse blijkt dat het loont. "Als mensen bij ons koffie bestellen, dan nemen ze er in 75 procent van de gevallen iets lekkers bij." Qua marketing wordt meer de focus op koffie gelegd. En die koffie is volgens Jansen al goed. Er hoeft niet geïnvesteerd te worden in nieuwe bonen, nieuwe machines of barista's.

"We hebben heel goede koffie. We doen dat met DE samen. Daar hebben we bewust voor gekozen. We vinden Bakker Bart een oer-Hollands merk en dat is Douwe Egberts ook. Die combinatie is helemaal prima. Kwalitatief hebben we het best voor elkaar, maar we moeten het ook vertellen." Zowel in de winkels als met acties. Om het de verkoper - en de klant - makkelijk te maken, denkt Jansen aan de introductie van een lunchdeal.

Samenwerking met supermarkten?
Jansen heeft een supermarktverleden. Hij werkte ruim tien jaar voor C1000 en bijna vijf jaar voor Jumbo. Horeca is voor supermarkten een lastig verhaal, vindt hij. Met foodformule Bakerstreet, die sinds afgelopen zomer onder dezelfde eigenaar valt, ziet hij wel mogelijkheden.

"Horeca is toch echt iets anders dan retailen", zegt Jansen. "Het vraagt andere mensen, het is een ander verdienmodel, het zijn heel andere parameters. Je vraagt een supermarktmanager om het hele spel vanuit één persoon te spelen. Dat is lastig als je altijd op kosten en efficiency werkt. Dan kan ik je vertellen dat je niet heel gastgericht bent en waarschijnlijk ook niet met de maximale kwaliteit. Daar zouden kansen kunnen liggen, absoluut."

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Meest gelezen